Kreditkrise tvinger storbank i knæ

USA Tabene hober sig op Citigroup. Jagten på en ny topchef ledes af fhv. finansminister Robert Rubin.

Washington • Den første opgave for storbanken Citigroups nye ledelse bliver at afskrive mellem 8 og 11 mia. dollars, som er gået tabt på de risikofyldt lån til den dårligste subprime del af det amerikanske boligmarked.

Det gigantiske tab tvang Charles Prince til at træde tilbage fra posterne som bestyrelsesformand og adm. direktør fire år efter, at han havde fået overdraget ansvaret fra bankens stifter, Sanford Weill.

Som ventet lykkedes det bankens bestyrelse at overtale den tidligere finansminister Robert Rubin til at stille sig i spidsen for en større redningsaktion. Rubin fastholdt imidlertid sit krav om at blive fritaget fra den daglige ledelse.

Ny realistisk kurs
Den overdrages på midlertidig basis til Winfried Bischoff, der indtil nu har været chef for Citigroups europæiske afdeling. Rubin bliver ikke kun bestyrelsesformand, men også leder af den fire mands gruppe, der skal finde en ny topchef.

De store tab kommer, efter at Citigroup i begyndelsen af sidste måned meddelte, at man havde været tvunget til at afskrive lån på næsten seks mia. dollars. Siden da er kursen på de mange værdipapirer, som har grundlag i subprime boliglån, imidlertid faldet yderligere.

Citigroup har sådanne papirer med en samlet pålydende værdi omkring 55 mia. dollars. De skal nu tages op til en mere realistisk kurs i regnskaberne, hvilket fører til den nye afskrivning mellem 8 og 11 mia. dollars.

Finansielt supermarked
En sådan afskrivning kan betyde, at banken, der betragtes som verdens største finansielle supermarked, kommer ud af fjerde kvartal uden overskud. Hermed gøres det klart, hvor store problemer Charles Prince har overladt til efterfølgerne.

Samtidig understreger de milliardstore tab og afskrivninger, at kriserne på det amerikanske boligmarked og det internationale kreditmarked forværres og dermed øger risikoen for, at de får alvorlige konsekvenser for den økonomiske udvikling.

I en kort erklæring fastslog Charles Prince, at hans tilbagetræden i lyset af de store tab var den eneste ærefulde vej. Han får godt 100 mio. dollars med sig i pension og medarbejderaktier efter i de foregående fire år at have tjent i alt 53 mio. dollars.

Økonomisk troldmand
Stanley O'Neal tog godt 160 mio. med sig, da han for en uge siden blev tvunget til at forlade chefposten i Merrill Lynch. Mens O'Neal blev kritiseret for at have løbet en urimelig risiko, hævder iagttagere, at Prince spredte sig over alt for mange opgaver i Citigroups finansielle supermarked.

Robert Rubin blev hyldet som noget af en økonomisk troldmand, da han var finansminister under Bill Clinton, og han betragtes som en af Wall Streets bedste begavelser.

Styrer Rubin Citigroup gennem krisen, vil det styrke hans ry, der har fået enkelte pletter, fordi han i otte år har været ledelsens mest indflydelsesrige rådgiver.

BRANCHENYT
Læs også