Kornpriserne ned mod roligere leje

Efter måneders dramatisk stigning falder kornprisen. Industrien fastholder prisstigninger på mel og brød.

Efter sommerens eksplosive prisstigninger er dampen tilsyneladende ved at gå af de internationale kornmarkeder.

Over fem dramatiske måneder blev kornpriserne mere end fordoblet frem mod begyndelsen af september. Udviklingen medførte katastrofale tab for mange landmænd, der havde spekuleret i faldende kornpriser. Efter mange år med stabile kornpriser havde landmændene ikke forudset den voldsomme udvikling.

Men nu er markedet vendt, og den seneste tid har budt på markante prisfald.

»Nu har køberne set, at priserne faktisk kan falde, hvilket har lagt en dæmper på panikken. Samtidig er kornpriserne - og dermed foderpriserne - steget så voldsomt, at det har fået mange landmænd i Europa til at afvikle deres svinebesætninger. Det reducerer efterspørgslen,« forklarer Palle Jakobsen, indehaver af analysebureauet Agrocom.dk., der følger råvaremarkederne tæt og bl.a. leverer analyser til landmændene.

Købte alternativer
Kornpriserne toppede i begyndelsen af september og er siden faldet omkring 22 pct. Ifølge Palle Jakobsen skyldes det også, at mange indkøbte ekstra store mængder, mens priserne steg, og det var umuligt at forudse, hvor de ville toppe.

»Det skaber naturligvis en afmatning efterfølgende. Vi har også set, at nogle indkøbere er begyndt at købe majs og andre alternativer til de korntyper, der er steget mest i pris,« fortæller Palle Jakobsen.

Hans vurdering er, at kornpriserne skal endnu længere ned i dette høstår. De toppede omkring 2.200 kr. pr. ton hvede på børsen i Paris i begyndelsen af september og er siden faldet til omkring 1.700 kr.

»Men de skal formentlig ned mod 1.500 kr. i dette høstår. Hvad der sker på længere sigt er uforudsigeligt. Det afhænger naturligvis af vejret det kommende høstår. Men også af, om den seneste tids høje kornpriser får landmændene til at tilså større arealer,« påpeger Palle Jakobsen.

Kornlagrene tomme
Uforudsigeligheden i markedet øges voldsomt af, at tidligere tiders store kornlagre i USA og EU er tømte. Enhver ubalance i markedet får dermed fuldt gennemslag i priserne.

Da kornpriserne steg eksplosivt i løbet af sommeren advarede både producenterne af mel og brød om, at det ville medføre stigende fødevarepriser.

Kornpriserne toppede i begyndelsen af september, og industrien bebudede på det tidspunkt prisstigninger på 15 - 20 pct.

Siden er prisen på korn til brødfremstilling imidlertid faldet omkring 20 pct. på den toneangivende råvarebørs i Paris. Industrien er dog endnu ikke parat til at afblæse prisstigningerne på mel og brød.

»Vi har endnu ikke set disse prisfald i vores økonomi. Det skyldes dels, at vi indkøber korn på kontrakter, hvilket medfører, at prisfaldene først slår igennem med nogle måneders forsinkelse. Dels har prisfaldende på de fineste kvaliteter af korn endnu ikke været så store,« siger Jim Trudslev, adm. direktør hos Lantmännen Mills, Danmarks største møllerivirksomhed, der blandt andet fremstiller mel til brødindustrien og detailhandlen.

BRANCHENYT
Læs også