Bankerne bremser grundsalget byggeri

De faldende boligpriser i hovedstadsområdet får bankerne til at holde igen med finansieringen af byggegrunde, mener de kommunale grundsælgere.

Bankerne strammer gradvist kravene til boligkøbere for at undgå tab. Flere kommuner peger på pengeinstitutternes stigende forsigtighed som en væsentlig årsag til, at deres nye udstykninger trods stor forhåndsinteresse ikke er solgt.

Solrød Strand, Hillerød, Frederiksværk-Hundested og Glostrup er blandt de kommuner, som har oplevet, at deres stort anlagte projekter for nye bydele har haft svært ved at trække købere til i første runde.

»Generelt er det åbenbart sådan, at bankerne er blevet mere restriktive i forbindelse med potentielle køberes lånebegæringer. Det er begrænsende for omsætningen,« siger direktør Svend-Erik Nielsen fra Frederiksværk-Hundested.

Kommunen har første etape af den nye bydel Kregme Øst til salg. Af de 63 parcelhusgrunde blev der i første omgang kun solgt én.

Rabat på 150.000 hjalp
Nu er prisen sat ned med 150.000 kr. til 1.345.000 kr., og fire købsaftaler er ude til underskrift.

Meldingen er den samme fra borgmester Niels Hörup (V), Solrød Strand, hvor den nye bydel Trylleskov Kvarter går mere trægt end ventet.

»Vi kan høre, når vi spørger, at kreditforeninger og banker er tilbageholdende med at finansiere købet af en ny bolig, når den gamle bolig ikke er solgt endnu. Og i så fald er det en stor beslutning at købe en nok så velbeliggende byggegrund til to mio. kr.,« siger Niels Hörup.

Bankerne er flere gange blevet beskyldt for at forværre boligmarkedet af frygt for at tabe penge. Afdelingsdirektør Karsten Beltoft fra Danske Bank afviser, at banken særligt ofte siger nej til kundernes ønsker.

Luft i budgettet
»Men vi sørger for, at kunderne forstår situationen. Der skal være luft i budgettet til måske at sidde med to huslejer i op til et år. Det er forskelligt, hvor lang tid man skal regne med afhængigt af beliggenheden, men i hovedstadsområdet kan det tage lang tid at sælge den gamle bolig,« siger Karsten Beltoft.

Han påpeger, at der er tale om en af de største privatøkonomiske beslutninger, som en familie foretager:

»Vores oplevelse er, at folk normalt vælger at trække købet af ny bolig, til den gamle er solgt, når vi har regnet på tingene. Det er både et spørgsmål om psyke og om økonomi, hvor længe man vil sidde med to huslejer. Og det er danskerne meget bevidste om.«

Hillerød Kommune oplever stor forsigtighed hos potentielle købere til grunde i den nye Ullerødbyen.

»Erhvervsgrunde går som varmt brød, men parcelhusgrundene har vist sig at være et andet problem. Vi ser en stor grad af forsigtighed. Folk vil gerne reservere grunden, men de vil ikke bygge, før de har solgt deres nuværende bolig,« siger direktør Ole Stilling, Hillerød Kommune.

BRANCHENYT
Læs også