Ny biobenzin skal fjerne kritikken

Om tre-fire år forventer Novozymes at være klar med næste generation af biobrændstof.

Des Moins

Novozymes og resten af biobrændstofindustrien arbejder for hylende kedler for at få næste generation af biobrændstof på markedet. Det skulle gerne få kritikken til at forstumme, for den skal ikke laves på fødevarer, men i stedet på planteaffald.

»Vi synes, at vi gør gode fremskridt, og vi gætter på, at det tager tre-fire år, før vi er klar med en kommerciel løsning, dvs. til en fornuftig pris,« siger direktør Poul Ruben Andersen, ansvarlig for bioethanolområdet i Novozymes.

Første generation af biobrændstof bliver i stigende grad kritiseret, fordi det går ud på at lave fødevarer som majs og sukkerrør om til biobrændstof til bilerne, og det i sig selv er en forkert tanke. Det har desuden ifølge kritikerne været en væsentlig årsag til, at prisen på fødevarer er presset kraftigt i vejret.

Anden generation af biobrændstof bliver lavet på bl.a. resterne af sukkerrør, majsstænglerne og derudover græsarter, som er velegnede til formålet, fordi de gror meget hurtigt og kræver meget lidt af den jord, som de står i.

Debatten skærpet
Det, Novozymes arbejder på, er at udvikle enzymer, som kan effektivisere den svære proces med at omdanne planteresterne til ethanol, som kan bruges i bilerne.

Det vil være en stor fordel for Novozymes, når det lykkes, siger aktieanalytiker Henrik Simonsen fra Enskilda Securities.

»Debatten om første generations bioethanol er helt klart skærpet betydeligt på det seneste. Der er heller ingen tvivl om, at første generation af bioethanol-produktionen er en del af forklaringen på, at priserne på afgrøder - og dermed fødevarer - er steget,« konstaterer Henrik Simonsen, som sætter sin lid til anden generation:

»Jeg tror stadig, at bioethanol vil have en plads, og dermed tror jeg også, at det bliver et væsentligt forretningsområde for Novozymes i fremtiden, nemlig når anden generation er færdigudviklet.«

Ikke den store forskel
Det er dog ikke givet, at anden generation bioethanol vil gøre nogen stor forskel på det samlede problem med forurening fra den astronomiske amerikanske bilpark, siger miljøeksperterne.

»Der er et vist potentiale i anden generation. Men den nuværende efterspørgsel efter benzin i USA er så enorm, at vi er nødt til at lave en betydelig bedre brandstoføkonomi i bilerne ved at gøre dem mere effektive. I den sammenhæng forslår biobrændstof slet ikke,« siger forskningschef Janet Larsen fra miljø-tænketanken Earth Policy.

..

BRANCHENYT
Læs også