Økonomisk lussing til GM

Skatteteknisk afskrivning på 39 mia. dollars giver verdens største bilproducent rekordstort underskud. Omstruktureringen fortsættes som planlagt.

Washington

Samtidig med, at General Motors tilbageerobrede positionens som verdens største bilproducent fra japanske Toyota, sætter den gigantiske amerikanske koncern rekord for underskud.

Onsdag meddelte GM, at regnskabet for tredje kvartal viste et underskud på 39 mia. dollars.

Næsten hele det store minus blev forklaret med en skatteteknisk omlægning.

GM offentliggjorde sit kvartalsregnskab dagen efter, at hovedkontoret i Detroit havde meddelt, at man ville afskrive 39 mia. dollars i en skatteteknisk manøvre, der skulle fjerne det store beløb fra regnskabet.

Dramatisk skridt
Flere eksperter konstaterede straks, at GM havde taget det dramatiske skridt i erkendelse af, at koncernen ikke ville få væsentlige overskud i de kommende kvartaler. Derfor kunne GM ikke udnytte de skattetekniske fordele, som man havde planlagt ved at opsamle aktiver, som senere kunne afskrives, så skatten blev sænket.

Skatteeksperternes vurdering blev bekræftet, da regnskabet for tredje kvartal blev offentliggjort inden åbningen af børsen i New York. Uden den store skatteafskrivning var GM kommet ud af kvartalet med et underskud på 1,6 mia. dollars.

Selv dette mere beskedne minus understreger, hvor alvorlige problemer den amerikanske bilindustri står midt i.

De foregående tre kvartaler havde GM mindre overskud efter i 2005 at have indledt en radikal omstrukturering, hvor titusinder af arbejdspladser er blevet nedlagt.

GM's underskud var blevet endnu større, hvis koncernen ikke havde kunnet notere en nettogevinst på 3,9 mia. dollars efter at have solgt en af sine afdelinger til en kapitalfond for 5,4 mia. dollars.Endnu en byrde
Selv bilkoncernens finansieringsselskab, GMAC, der i en årrække var eneste afdeling med overskud, er nu blevet en byrde.

GMAC har tabt store beløb på de såkaldte subprime- lån og kom ud af tredje kvartal med et minus på 1,6 mia. dollars.

Det er dog kun halvdelen af dette underskud, der belaster GM's regnskab, idet 51 pct. af finansieringsselskabet sidste år blev solgt til kapitalfonden Cerberus Capital Management.

I en erklæring fra Detroit understregede GM's økonomidirektør, Fritz Henderson, at den store afskrivning ikke havde nogen indflydelse på koncernens pengestrøm. Den forhindrede heller ikke, at koncernen senere kunne reducere sin skattebetaling gennem særlige afskrivninger.

Omsætningsrekord
Det dårlige regnskabsresultat kom, skønt GM i sidste kvartal satte omsætningsrekord med 43,1 mia. dollars. Det samlede bilsalg på 2,39 mio. personbiler, varevogne og lastbiler var også rekord.

Hermed overgik GM Toyota, der i en kort periode i år tilkæmpede sig den eftertragtede position som verdens største bilproducent.

General Motors adm. direktør, Rick Wagoner, fastholder, at omstruktureringen gennemføres som planlagt, og at det vil føre til en gradvis forbedring af regnskaberne.

Wagoner indrømmer dog, at salgsbetingelserne i Nordamerika er en udfordring.

..

BRANCHENYT
Læs også