Novozymes trodser kritik

Bio-protest Novozymes trodser advarsler fra organisationer som FN, OECD og den Internationale Valutafond og satser stadig på biobrændstoffer og vil bygge ny fabrik i USA.

Des Moins • Den politiske modvind, som enzymproducenten Novozymes i et stykke tid har mærket, er i de seneste uger vokset til orkanstyrke.

Store velanskrevne organisationer som OECD, den Internationale Valutafond og FN vil ikke acceptere, at verdens fattigste ikke har råd til mad, fordi vi har besluttet at lave majs og hvede om til bilbrændstof.

»Det er en forbrydelse mod menneskeheden at konvertere produktiv landbrugsjord til jord, hvor der produceres fødevarer beregnet til biobrændstof,« lød det for få dage siden fra FN's specielle rapportør på området ”Retten til fødevarer”, Jean Ziegler.

Modstanden er den samme fra de andre organisationer, som inden for den seneste måned har råbt vagt i det samme gevær. Anledningen er, at prisen på fødevarer som majs, hvede og sojabønner stiger kraftigt.

Endnu en fabrik
Men Novozymes, som på det amerikanske marked tjener flere og flere penge på enzymer til at omdanne majs mm. til bioethanol til biler, afviser kritikken.

Faktisk holder selskabet fast i at ville bygge endnu en fabrik i USA, og den skal være dedikeret til enzymer til biobrændstof.

»Vi er udmærket bekendt med, at der er flere synspunkter på emnet. Men vi er ikke enige i, at de stigende priser på hvede og majs skyldes bioethanol. De fleste, som følger prisudviklingen, mener, at de væsentligste årsag til prisudviklingen er, at høsten af hvede i to år har været ringe. Dertil kommer, at nogle har spekuleret i stigende priser, og det har også drevet det op,« siger Poul Ruben Andersen, direktør i Novozymes og ansvarlig for bioethanolområdet.

Den amerikanske miljø-tænketank Earth Policy er meget uenig i, at bioethanolen ikke har hovedansvaret for prisstigningerne. Tænketanken frygter, at konsekvenserne kan blive meget ubehagelige.

»USA leverer 70 pct. af al den majs, der handles i verden, så hvis en stor del af den eksport bruges til biobrændstof, er det meget sandsynligt, at fattige mennesker i lande som Nigeria og Mexico får problemer,« siger forskningschef Janet Larsen fra Earth Policy.

Men det kan være, at bioethanolbranchen får konsekvenserne at føle længe inden.

Kan give bagslag
»Allerede nu mærker forbrugerne i de rige lande, at det er blevet dyrere at købe almindelige dagligvarer som mælk og æg, bl.a. fordi majs som foderstof er steget i pris. Det kan ende med et bagslag for industrien i form af protester fra forbrugerne,« siger Janet Larsen.

OECD, industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation, konkluderede for nylig det samme i en rapport.

»Det opadgående pres, som første generation biobrændstof skaber på fødevarer, og den stigende byrde, som statsstøtten lægger på skatteyderne, vil sandsynligvis betyde, at tiltag, som støtter biobrændstoffer, vil blive mindre og mindre acceptable for offentligheden,« skrev OECD i sin rapport fra midten af september.

BRANCHENYT
Læs også