Nedtur for biobrænsel

Europæiske bioethanolfabrikker bukker under.

Med 100 dollars for en tønde råolie skulle man tro, at biobrændstofindustrien ville juble, men i takt med de stigende kornpriser, triller tårerne ned ad kinderne.

Så sent som i foråret i år var bioethanol et af de hotteste områder inden for energiindustrien, men prisstigningerne på korn har gjort det til en stedse dårligere forretning at fremstille det alternative brændstof.

»Med hvedepriser på 180-190 euro pr. ton vil bioethanolindustrien i Europa lide en langsom død. Med priser på vej mod 250 euro. pr. ton kommer det til at gå stærkt,« konstaterer Claus Sauter, adm. dir. for Verbio Vereinigte BioEnergie AG, der er Europas største producent af biobrændstoffer.

Verbio har netop besluttet at indstille produktionen på koncernens anlæg i Schwedt nær grænsen til Polen.

Produktionen genoptages først, når hvedepriserne atter er under 200 euro pr. ton, fastslår Claus Sauter. Han forventer, at andre producenter må gøre det samme, da de ellers vil skulle sælge med tab.

Verbio producerer årligt 400.000 tons biodiesel og 300.000 bioethanol.

Biobrændstoffer
Onsdag lå hvedepriserne i Europa omkring 230 euro pr. ton, hvilket er næsten 50 pct. mere end ved årets begyndelse.

Under et besøg i Amsterdam onsdag konstaterede Claus Sauter, at de europæiske producenter må igennem en konsolideringsfase med fusioner og sammenlægning, dels for at kunne stå distancen under indtryk af de høje kornpriser, dels for at kunne stå sig i konkurrencen fra især bioethanol fra Brasilien, som produceres på basis af sukkerrør, der er et langt billigere råmateriale end hvede.

I sin netop offentliggjorte World Energy Outlook 2007 forventer det Internationale Energi Agentur (IEA) en afdæmpet vækst i produktion af biobrændstoffer.

I perioden frem til 2030 ventes forbruget af biobrændstoffer at vokse med 1,5 pct. om året, hvor eksempelvis forbruget af kul vil vokse dobbelt så meget.

BRANCHENYT
Læs også