Farligt at være muldyr i Danmark

It-kriminelle forsøger løbende at rekruttere såkaldte muldyr i Danmark.

Et muldyr (fra engelsk: "money mule") er en person, som lader sig hyre til at hvidvaske penge for it-kriminelle. I Danmark anvendes et muldyr til at modtage penge på sin private konto, hæve pengene og overføre dem via et annonymt pengeoverførselssystem som f.eks. Western Union eller Money Gram.

Muldyret bliver typisk rekrutteret igennem en spammail-kampagne, som sendes ud til mange tusinde modtagere på samme tid. Muldyret tilbydes at modtage penge på sin private bankkonto, og for ulejligheden indkassere et provenu på ca. 10-15 pct. af det samlede beløb. Men hvad muldyret ikke får at vide er, at pengene stammer fra en netbankkunde, som er uvidende om, at pengene er taget og overført til muldyrets private bankkonto.

Dermed medvirker muldyret aktivt i en strafbar handling.

Af sikkerhedshensyn kan man normalt ikke overføre penge til udlandet via en netbank. Derfor behøver de it-kriminelle almindelige mennesker som muldyr. De penge, der modtages på muldyrets konto, skal hæves i kontanter og overføres via eksempelvis Western Union eller Money Gram. På den måde kan de it-kriminelle hente pengene, mens muldyret står tilbage med et alvorligt forklaringsproblem.

Så sent som for et par uger siden blev en herboende russer anholdt i Nordea's afdeling i Horsens - mistænkt for at fungere som muldyr. Politiet mistænker manden for at være mellemmand i et kriminelt netværk, og hans rolle har sandsynligvis været at flytte penge fra sin private konto og videre ud af landet.

Som muldyr skal man vide, at man løber den fulde risiko. Penge kan spores, og sporet vil altid pege på muldyrets konto. Risikoen for at lande i politiets søgelys er derfor stor. Flere retssager er i øjeblikket på vej mod almindelige mennesker, som har ladet sig lokke til at fungere som muldyr.

CSIS appellerer til, at private brugere og virksomheder, som modtager spammails, sender dem videre til CSIS, hvis de lokkes med nedenstående:

Der ønskes hjælp til at overføre penge til udlandet, og i den forbindelse vil man gerne anvende pågældendes konto...

BRANCHENYT
Læs også