Mineaktierne var i spil

Overtagelsesforsøg inden for minebranchen sørgede for det positive islæt.

I lyset af onsdagens afklapsning af det amerikanske aktiemarked så det sort ud for de europæiske børser torsdag morgen, men lidt overtagelsesforsøg garneret med flotte regnskaber ruskede liv i køberne, så på en måde slap investorerne med skrækken.

Når det gælder tab i forbindelse med krisen i det sekundære amerikanske lånemarked, vælter der næsten dagligt nye skeletter ud af skabene, og senest er det finanshuset Morgan Stanley, som har rapporteret om nedskrivninger på de tvivlsomme låneengagementer. Man kan næppe fortænke investorerne i deres bekymringer, men torsdag fik problematikken ikke lov til at overskygge hele udviklingen, da investorerne hentede opmuntring i et overtagelsesforsøg blandt giganterne inden for minebranchen.

BHP Billiton, der er verdens største mineselskab, har afgivet et købstilbud på konkurrenten Rio Tinto svarende til tre BHP-aktier pr. Tinto-aktie. Fra Tinto var meldingen klar - tilbuddet var for dårligt, men for investorerne var købstilbuddet et klart signal om at skrue op for efterspørgslen efter Rio Tinto. Måske kommer BHP med et endnu højere tilbud på Rio Tinto, hvilket kunne resultere i et favorabelt indløsningstilbud, så investorerne lagde ikke fingrene imellem, da de torsdag eftermiddag handlede den ombejlede aktie i vejret.

Interessen for aktierne i Rio Tinto var så massiv, at aktiemarkedet i London blev i stand til at gå mod strømmen og finde sig til rette på et højere niveau under dele af torsdagens handel, mens andre børser lå underdrejet.

Nu var det ikke kun hovedrollerne i torsdagens overtagelsesspil, der var genstand for investorernes opmærksomhed, for aktørerne ræsonnerede hurtigt, at der let kunne komme andre sammenlægninger inden for minesektoren, hvilket udløste en pæn interesse for en stribe ressource-relaterede aktier.

Flotte regnskaber
Børsen i Frankfurt virkede i lighed med markedet i London mere modstandsdygtig over for investorernes bekymringer, men tyskerne kunne også lune sig med et par flotte regnskabsmeddelelser - heriblandt tallene fra Siemens. I 4. kvartal af regnskabsåret 2006/07 havde Siemens landet et underskud på 74 mio. euro, hvilket umiddelbart ikke lyder særligt flatterende. Men minusset skyldtes nedskrivninger på en milliard euro i forbindelse med salg af en division, og når der ses bort fra denne ekstraordinære post, var indholdet i kvartalsrapporten noget bedre end ventet. Ud på eftermiddagen havde investorerne kvitteret for de gode nyheder ved at handle Siemens-aktien 8,3 pct. op.

TUI, der opererer inden for rejse- og rederibranchen, var torsdag med til at vise flaget i det tyske aktiemarked, da koncernen med sine tal for 3. kvartal med lethed overgik analytikernes forventninger, både når det gjaldt omsætningen og indtjeningen. Specielt containerdelen havde artet sig godt, og trods en nervøs stemning blandt investorerne holdt de sig ikke tilbage fra at handle aktien op, så kursen sidst på eftermiddagen var steget 4,7 pct.

I New York fortsatte de negative vibrationer efter åbningen torsdag, men denne gang var det primært de teknologibetonede selskaber, som stod for skud. Aftenen forinden havde Cisco Systems nemlig oplyst, at koncernen havde oplevet et fald i ordrerne fra de amerikanske banker, hvilket øgede frygten for, at kreditkrisen risikerer at få en afsmittende effekt på flere teknologiselskaber.

På det ordinære rådsmøde i Den Europæiske Centralbank blev det som ventet bestemt, at den ledende rente i eurozonen fortsat skal ligge på 4,00 pct. Investorerne var derimod mere spændte på at høre, hvordan chefen, Jean-Claude Trichet, havde i sinde at takle den svære balancekunst mellem økonomisk usikkerhed på den ene side og øget inflationært pres på den anden.

Trichets bekymringer
På pressekonferencen efter rådsmødet lagde Trichet ikke skjul på, at det var blevet langt vanskeligere at forudsige den økonomiske udvikling som følge af kreditkrisen, og desuden gjorde han det klart, at den seneste markante svækkelse af den amerikanske dollar var særdeles uønsket. Den økonomiske usikkerhed og den stærke euro peger i retning af en rentenedsættelse, fordi lavere rentesatser kan sætte gang i væksten samtidig med, at de kølner interessen for euroen.

Omvendt er inflationspresset begyndt at udgøre en trussel mod prisstabiliteten i eurozonen, og her kender investorerne medicinen, som kan kurere problemet - pengepolitiske stramninger.

En række af markedsdeltagerne havde håbet, at Trichet klart og tydeligt havde tilkendegivet, om renten snart skal op eller ej, men det virkede snarere, som om centralbanken i Frankfurt vil se tiden an, inden man træffer en beslutning.

claus.greve@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også