Hysteri om bioethanolens velsignelser Hype

Forventningerne og satsningen på bioethanol nærmer sine steder i USA dotcom-bølgen, som endte i massevis af konkurser.

Sine steder i USA er hysteriet omkring biobrændslens velsignelser og glorværdige fremtid så stort, at selv virksomheder, som er med i branchen, begynder at sammenligne situationen med dotcom-boblen omkring årtusindeskiftet, som endte med et søkonomisk smerteligt brag for mange.

Nogle vil formentlig komme til at slå sig tilsvarende hårdt på bioethanol-bølgen.

De advarende ord falder i disse dage på Novozymes' kapitalmarkedsdage i USA, hvor analytikere og journalister bliver opdateret på virksomheden. Emnet er især bioethanol.

»Når en kombination af Wall Street-penge, borgmestre og lokale investorer og landmænd går sammen om at gøre forretninger, kommer der ind imellem projekter ud af det, som ikke er specielt sunde. Der har været et element af dotcombølge over bioethanol-området Det har været sådan, at hvis du ikke er engageret i bioethanol, er du ingenting,« siger Peder Holk Nielsen, koncerndirektør i Novozymes.

Det er gået stærkt
Novozymes er involveret i markedet, fordi selskabet leverer enzymer til processen med at lave majs og korn og sukkerrør om til bioethanolen, som kan blandes med benzin og hældes i bilens tank.

Det er nemt at dokumentere, at det er gået rigtigt stærkt i branchen i USA. I 2006 var der en samlet produktionskapacitet i bioethanol-industrien på 5,3 mia. gallons. En gallon er omkring fire liter. Det er pr. oktober i år vokset til 6,8 mia. gallons, fordelt på 129 fabrikker i 20 stater. Yderligere 86 fabrikker er ved at blive bygget, og det vil bidrage med en produktion på yderligere 6,5 mia. gallons.

Fabrikkerne bliver ofte placeret i byer, som ikke har anden industri, men som har en stor produktion af majs eller hvede. Bioethanol-fabrikken bliver derfor en kærkommen mulighed for byen for at skabe arbejdspladser og forhåbentlig en fed indtjening.

»Det er svært at sige, om vi vil se en stor konsolideringsbølge og dermed en masse lukkede fabrikker. Nogle spekulerer i det. Men endnu har der ikke været sat fabrikker til salg,« siger Peder Holk Nielsen.

Salget skal øges
Selv regner Novozymes med at øge salget af enzymer til bioethanol-produktionen med 20-25 pct. om året over de næste tre-fire år.

Det skyldes bl.a., at den amerikanske præsident George W. Bush har sagt, at benzinforbruget i USA skal være reduceret med 20 pct. i 2010, fordi USA ikke skal være afhængig af olie, men i stedet bruge alternativer - især bioethanol.

En af Danmarks største investorer, ATP, har bemærket temperaturen på det amerikanske bioethanolmarked.

»Der har været en vis hype fra forretningsfolk og lokale investorers side, fordi det er en industri i sin vorden og en del af en invester-grønt-bølge. Derfor kan der godt komme investorer og selskaber i industrien, som vil brænde fingrene,« siger porteføljemanager Torben Sand, ATP.

Men netop fordi der fra politisk side bakkes op, ser Torben Sand ingen risiko for nedsmeltning.

BRANCHENYT
Læs også