Novozymes går til modangreb

Sammen med en række industri- og brancheorganisationer går Novozymes i disse dage til modangreb på alverdens organisationers kritik af bioethanol.

Efter et par måneder med nådesløse angreb fra organisationer som FN, den Internationale Valutafond og OECD, slår bioethanolindustrien nu tilbage.

I en aggressiv kampagne rettet direkte mod politikerne i den amerikanske regering og i kongressen forsvarer den nu både teknologien og dens egen forretning.

Med i kampagnen er den danske enzymproducent, Novozymes.

»Det er rigtigt, at vi er gået med i den kampagne, for vi vil gerne også sige, hvad vi mener,« siger Poul Ruben Andersen, chef for bioethanolområdet i Novozymes.

Annoncer bliver indrykket i publikationen The Hill, som er rettet direkte mod politikere og beslutningstagere i Washington. Kampagnen kører på USA's frygt for at være afhængig af andre lande, når det gælder landets energi.

"Hvor meget længere kan vi holdes som gidsler af udenlandsk olie", lyder budskabet i en af annoncerne.

Orkan af kritik
Industrien spiller dermed netop på årsagen til, at USA satser så massivt på bioethanol: Man vil ikke være afhængig af forsyning af olie fra bl.a. Iran, Irak og Saudi-Arabien.

Kampagnen er en reaktion på en orkan af kritik af uvant styrke, som har ramt bioethanol-industrien især i de seneste uger. Den står i klar kontrast til præsident George W. Bushs holdning, som har til mål, at benzinforbruget skal reduceres med 20 pct. frem mod 2010, og bioethanol skal tage den plads.

Men bioethanol produceres i øjeblikket af varer som majs, hvede og sukkerrør - altså afgrøder, som vi mennesker lever af. Det er en af grundene til, at prisen på netop disse råvarer er steget kraftigt i de senere år og har trukket andre fødevarer med sig.

Det har fået OECD, den Internationale Valutafond, FN m.fl. på banen med en massiv kritik af, at man fylder fødevarer i tanken på biler og dermed bringer sult til fattige mennesker, som ikke har råd til den dyrere mad. Samtidig har flere af organisationerne sået tvivl om, hvorvidt bioethanol overhovedet bedre kan betale sig økonomisk og miljømæssigt.

Fordrejet synspunkt
Det er den kritik, Novozymes ikke længere vil sidde overhørig.

»Vi er ikke enige i de synspunkter, som modparten er kommet med, og vi mener, at det er fordrejet. Det gælder både analysen af, hvor rentabel bioethanol er i forhold til benzin, og det gælder hele diskussionen om brændstof i forhold til madpriser,« siger Poul Ruben Andersen.

Novozymes afviser også, at der er en reel risiko for, at man fra politisk side vil bremse det milliardmarked, der tegner sig for bioethanol.

Men man påpeger samtidig, at Novozymes er i gang med at udvikle 2. generation af bioethanol. Den produceres ikke på spiselige kornsorter, men på affaldsprodukter fra majs- og sukkerproduktion, altså de plantedele, man netop ikke spiser, og desuden på afgrøder, som er dyrket alene med henblik på bioethanolproduktion.

»Det bedste, vi kan gøre, er at skubbe på udviklingen af 2. generation, så vi kan lægge denne diskussion bag os. Vi skal ikke diskutere, om vi skal have bioethanol i det hele taget, men hvordan vi skal bruge det,« siger Thomas Nagy, en af Novozymes' chefer i USA.

lone.andersen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også