Bahrain - Åben og liberal Golf-økonomi

Bahrain satser på at konsolidere sig som et regionalt frihandels-, service-, og uddannelsescentrum samt at cementere sit ry som den mest frie økonomi i Golfen.

Ø-rigets udenrigspolitik styres af behovet for at bevare stærke bånd til USA og regionens magtfulde aktører. Økonomien er præget af oliesektoren og tilstedeværelsen af multinationale virksomheder, der nyder godt af den højt udviklede infrastruktur. En vis religiøs splittelse og uenighed om reformer præger den indenrigspolitiske dagsorden i Bahrain.

Markedet: Bahrain er et lille arabisk ø-rige i Den Persiske Bugt, lidt større end Bornholm med omkring 700.000 indbyggere. Landet styres af Kong Hamad bin Isa al-Khalifa, som har været ved magten siden 1999, da han overtog tronen efter sin far. Sunnimuslimerne udgør den politiske elite, mens shiaerne, der er den største befolkningsgruppe, generelt er mindre velstillede, hvilket giver anledning til politiske spændinger mellem de to befolkningsgrupper.

Bahrains udenrigspolitik domineres af behovet for at bevare et tæt bånd til USA, som man har en frihandelsaftale med, og regionens stærke aktører - specielt Saudi Arabien. Det regionale handelssamarbejde udvikler sig positivt, og Bahrain forsøger at forbedre forholdet til andre lande i regionen, herunder også til Iran. De to lande har styrket det økonomiske samarbejde og har indledt forhandlingerne om en frihandelsaftale samt mulighederne for en gasledning fra Iran til Bahrain.

De seneste års høje oliepriser har haft en gavnlig indflydelse på Bahrains økonomiske udvikling, og olieindtægter, som delvist stammer fra Saudi Arabien, udgør fortsat statens vigtigste indtægtskilde. Som i de øvrige GCC-lande er der stort set skattefrihed i Bahrain, hvilket sammen med landets veludbyggede kommunikations- og transportnet, har været med til at tiltrække en række multinationale selskaber til landet.

Bahrain konkurrerer bl.a. med Dubai om tiltrækning af udenlandske investeringer for at øge beskæftigelsen i den lokale befolkning.

Brancher: Bahrains økonomi er mere diversificeret end gennemsnittet for regionen. De vigtigste sektorer er olie- og aluminiumsproduktion. Hertil kommer en udbygget bank- og servicesektor samt en stor turistindustri.

Danske virksomheder: Blandt andre er COWI, Hempel, Arla og Mærsk aktive i Bahrain, og APM Terminals nylige indgåelse af en joint venture aftale med lokale partnere om drift af bl.a. Mina Salman-havnen ses som et tydeligt tegn på dansk engagement i lokaløkonomien.

Takt og tone: Selv om Bahrain er et muslimsk land, er landet mere liberalt i forhold til påklædning og vestlig adfærd end andre lande i regionen.

Mundtlig kommunikation bør være den primære kontaktform, men aftaler er først endeligt indgået, når de er underskrevet.

Kontortider: 8 - 16 søndag til torsdag.

Åbningstider: 9- 23, men mange dagligvarebutikker har døgnåbent.

Faste lukkedage/helligdage: Følger islamisk kalender / månen.Kilde: Cheføkonom Jacob Warburg, Danmarks Eksportråd

Læs mere på: www.eksportraadet.dk

BRANCHENYT
Læs også