Pipeline på papiret

Det storstilede projekt med bygning af en gaspipeline fra Rusland til Tyskland tværs gennem Østersøen kom i går et afgørende skridt videre.

I Mülheim an der Ruhr, hvor rørproducenten Europipe GmbH har domicil, underskrev Matthias Warnig, chef for Nord Stream AG, og Michael Gräf, chef for Europipe, en kontrakt om bygning af den første pipeline, der fra 2010 skal levere 22,5 mia. kubikmeter gas fra Rusland til EU-landene. Med færdiggørelse af pipeline nummer to fordobles leverancerne.

Ledningen går fra Vyborg i Rusland til Greifswald i Tyskland, nord om Bornholm. Oprindeligt var den planlagt til at gå syd om Bornholm. Revisionen skyldes angiveligt miljømæssige hensyn, men muligvis også politiske for at komme længere på afstand af polsk farvand. Polen er meget kritisk over for, at ledningen lægges uden om Polen.

Kontrakten er på godt én mia. euro (7,5 mia. kr.). Fra det kommende forår begynder Europipe, det tidligere Mannesmann, at producere gasrørene til dette projekt, så Nord Stream fra 2009 kan begynde at lægge ledningen.

Europipe producerer 75 pct. af pipelinen. De øvrige 25 pct. af ledningen fremstilles af den russiske producent OMK.

Hele projektet Nord Stream har en investeringsvolumen på fem mia. euro.

kent.olsen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også