Flere store tab på vej

Selv de mere forsigtige banker rammes hårdt af kreditkrisen. Mæglere, der kostede investeringsbanken Morgan Stanley 3,7 mia. dollars, er ikke længere ansat.

Investeringsbanken Morgan Stanley, der er branchens næststørste fastslår, at den internationale kreditkrise bliver alvorligere og mere langvarig end forudset, efter at banken har måttet afskrive 3,7 mia. dollars.

De mange penge er gået tabt ved fejlslagne spekulationer i de værdipapirer, der har lån til den svageste såkaldte subprime del af det amerikanske boligmarked som grundlag. Denne del lider under misligholdte lån og tvangsauktioner.

Morgan Stanley er i første omgang sluppet billigere fra krisen end flere konkurrenter. Der er således kun et par uger siden, at investeringsbanken Merrill Lynch måtte afskrive 8,4 mia. dollars.

Den rekord blev en uge senere slået af USA's største bank Citigroup med en afskrivning på 11 mia. dollars. De store tab kostede begge topchefer deres poster, da først Stanley O'Neal og derefter Charles Prince måtte træde tilbage.

Mæglerne væk
I første omgang var det ventet, at Morgan Stanley ville slippe ud af krisen med mindre skrammer.

Skønt bankens chef, John Mack, for to år siden indledte en mere aggressiv kurs med vilje til at løbe en større risiko, var bankens långivning på boligmarkedet yderst begrænset.

Morgan Stanleys økonomidirektør, Colm Kelleher, oplyser, at det fortsat er tilfældet.

De store tab opstod, da bankens mæglere begyndte at spekulere i de kriseramte værdipapirer kendt som collateralized debt obligations.

Mæglerne forudså, at disse papirer ville falde i værdi. Faldene blev imidlertid langt kraftigere end ventet. Hvad der på kort sigt havde været en god forretning, blev dermed på længere sigt et alvorligt tab. De ansvarlige mæglere er ikke længere ansat hos Morgan Stanley.

Måske flere tab
Økonomidirektør Kelleher oplyser, at investeringsbanken nu kun har for seks mia. dollars af disse værdipapirer, hvilket er et yderst beskedent beløb i forhold til de beholdninger, som mange konkurrenter fortsat slæber rundt med.

Kelleher indrømmer imidlertid, at det ikke kan udelukkes, at også Morgan Stanley må indkassere flere tab. I første omgang tyder meget på, at banken kommer ud af fjerde kvartal uden noget overskud.

Efter den seneste afskrivning er storbankernes samlede tab på boliglånene nået over 40 mia. dollars. Hermed er krisen dog langt fra afsluttet. Et notat fra Deutsche Banks afdeling i New York forudsiger, at tabene når over 50 mia. dollars. Citigroup taler om i alt 64 mia. dollars.

klaus.justsen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også