Mere magt til bestyrelserne Strategi

Danske virksomheders bestyrelser bliver stadig mere magtfulde. Det øger kravene til direktionen.

Bestyrelserne i danske erhvervsvirksomheder tager en stadig større del af magten fra direktionen. Det betyder overarbejde til direktørerne, der skal forberede sig grundigere og afrapportere hyppigere, skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

18 pct. af topcheferne i Danmarks 110 største virksomheder nikker genkendende til, at beslutninger i disse år flyttes fra direktionsgangen til bestyrelseslokalet, fordi bestyrelsen involveres i højere grad. Det viser en spørgeundersøgelse foretaget af rekrutteringsvirksomheden Ray & Berndtson.

»Bestyrelsen vil i højere grad end tidligere diskutere detaljer. Det skærper kravene til direktionen om grundigere forberedelser og bedre dokumentation,« siger partner i Ray & Berndtson Stephen Bruyant-Langer til Ingeniøren.

Involverer sig
Adm. direktør i Radiometer Peter Kürstein er enig i, at mange bestyrelser har fået mere indflydelse. Det skyldes, at bestyrelsen involverer sig i de strategiske overvejelser både i opstarts- og implementeringsfasen, mener Peter Kürstein, der også er bestyrelsesformand for både Radiometer Medical og Foss og desuden sidder med i Lundbeck-bestyrelsen.

»Det betyder imidlertid, at direktionen må afrapportere hyppigere og mere detaljeret til bestyrelsen, fordi bestyrelsesmedlemmerne hele tiden vil kunne følge med i, at strategien ikke løber af sporet,« siger han til Ingeniøren og peger på HR-området som eksempel på et domæne, der tidligere udelukkende var forbeholdt direktionen, men i dag indgår som en fast del af bestyrelsens strategiske overvejelser.

henrik.skov@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også