Nykredit anbefaler at leve for lånte penge

Pensionistliv Gem kapitalpensionen til senere og lev i stedet for lånte penge. Det kan ifølge Nykredit betale sig for landets pensionister med ejerbolig på grund af skattebegunstigelsen af pensioner.

Gem formuen og lev livet for lånte penge. Det opfordrer Nykredit pensionsmodne danskere til.

Et kraftigt stigende antal danskere når i disse år pensionsalderen. Alene de seneste tre år er antallet af kapitalpensioner til udbetaling steget med 136 pct. Men ifølge Nykredit kan det for boligejere ofte bedre betale sig at udskyde udbetalingerne fra kapitalpensioner og i stedet optage lån i boligen og leve af de lånte penge. Det giver samlet den største økonomiske gevinst.

»På den måde udnytter man, at pensionsopsparingen står i et skattebegunstiget miljø. Eftersom de opsparede beløb på kapitalpensioner er ret store, er det mange penge, vi taler om. Fordelen skal holdes op imod udgifterne ved at optage lån, men de er ikke så store, fordi man får fradrag for lånets renteudgifter,« siger Sune Worm Mortensen, chefstrateg i Nykredit.

10.000 kr. at tjene
En 60-årig med en kapitalpension på 900.000 kr. kan ifølge Nykredit tjene 10.000 kr. på at udskyde pensionsudbetalingerne i 10 år og i stedet optage et afdragsfrit lån i boligen til at leve for i de 10 år.

En sådan kapitalpension vil give en årlig udbetaling på ca. 60.000 kr. netto. Et tilsvarende årligt beløb kan man få ved at optage et lån på 738.000 kr. og leve af det.

Efter 10 år vil værdien af den gemte kapitalpension være 17.000 kr. større end lånet, hvilket svarer til 10.000 kr. omregnet til nutidsværdi.

Regnestykket tager højde for omkostningerne ved at optage et realkreditlån, mens det er forudsat, at renten på lånet og afkastet fra pensionsopsparingen er identiske - i dette tilfælde 4 pct. om året før skat.

Samtidig er forudsætningen, at boligejeren på pensionstidspunktet er gældfri, hvorfor renteindtægter bliver beskattet som positiv nettokapitalindkomst.

»Ved at optage et lån udnytter man, at man både har renteindtægter og renteudgifter, så man ender med at have negativ nettokapitalindkomst. Det er skattemæssigt fordelagtigt,« siger Sune Worm Mortensen.

Han peger på, at fordelen ved at leve for lånte penge og beholde pensionsformuen intakt kan blive væsentlig større end 10.000. kr.

»Normalt kan man hente en højere forrentning på pensionsopsparingen, end man skal betale i rente på lånet, hvilket blot gør regnestykket endnu bedre,« siger Sune Worm Mortensen.

Udover at udskyde pensionsudbetalingerne påpeger Nykredit, at det ofte kan betale sig at sprede udbetalingerne over flere år, frem for at få hele kapitalpensionen ud på én gang.

Risiko for modregning
»Man risikerer at blive modregnet i sociale ydelser, hvis man pludselig får en stor formue fra en kapitalpension udbetalt. Samtidig er der en risiko for, at man får en positiv kapitalindkomst, hvis man som gældfri boligejer får en kapitalpension udbetalt. I så fald bliver renteindtægter beskattet med op til ca. 60 pct.,« påpeger Sune Worm Mortensen.

Læs også