Bankansatte vil have frit pensionsvalg opsparing

De ansatte i finanssektoren vil have selv have lov til at dis- ponere over deres pensionsmidler.

I flere år har større valgfrihed været et tema for danskere, der sparer op til pension, og nu vil ansatte i landets banker også være med.

Således bliver et af kravene til de kommende overenskomstforhandlinger, at arbejdsgivere ikke længere skal kunne forhindre en flytning af de ansattes pensionsmidler. Det oplyser Finansforbundet.

»I dag skal arbejdsgiveren og medarbejdere være enige, for at man kan flytte pensionsmidler. Det betyder, at arbejdsgivere reelt har vetoret. Den vetoret vil vi af med. Det bliver et ganske markant krav til forhandlingerne om ny overenskomst,« siger Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet.

Ønsket om større valgfrihed skyldes ifølge Finansforbundet, at ansatte bliver stadig mere bevidste om, at pensionsopsparing ikke skal stå passivt hen indtil pensionering.

»Man er nødt til hele tiden at pleje opsparingen. Det har man ikke mulighed for, som det er nu. Det er lidt underligt og en forældet konstruktion,« siger Michael Budolfsen.

Ny aftale i februar
Ifølge Finansforbundet koster den manglende valgfrihed medlemmerne penge.

»Der er kæmpe forskel på pensionsselskabernes afkast. Generelt klarer kommercielle selskaber som Danica Pension og Nordea Liv & Pension sig markant dårligere end de medlemsejede pensionskasser. Tommelfingerreglen siger, at det koster 0,5 pct. af det årlige pensionsafkast, at de kommercielle selskaber skal honorere aktionærerne. Det gør det attraktivt med en flyttemulighed,« siger Michael Budolfsen.

Overenskomstforhandlingerne skal efter planen afsluttes til februar næste år. Finansforbundets modpart i forhandlingerne er Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), som er lidt uforstående over for, at pensionsspørgsmålet er et af de store emner.

»Vores sektor adskiller sig fra andre ved selv at producere pensionsprodukter. Det giver indtægter, som indirekte kommer alle i sektoren til gode. Med udpræget valgfrihed bliver administrationen ca. dobbelt så dyr, og det vil ramme afkastene,« siger Steen A. Rasmussen, direktør i FA, som ikke køber Finansforbundets argument om, at kommercielle pensionsselskaber halter efter på afkastet.

»Det er et meget kompliceret regnestykke, som jeg ikke skal forholde mig til, men jeg er meget skeptisk over for Finansforbundets resultat,« siger Steen A. Rasmussen.

Læs også