Prisfald på nybyggede huse

De store typehusfirmaer giver rabatpakker på Sjælland for at få gang i salget af boliger. Seneste skud på stammen er køb af selve råhuset.

Boligkrisen kradser de store typehusfirmaer. Der er langt mellem køberne til projektbyggerier. Og det har fået både Lind & Risør og Bülow & Nielsen til at sænke deres priser og tilbyde rabatpakker på sjælland.

Bülow & Nielsen sælger således rækkehuse i Skævinge eller Hillerød knap en femtedel billigere end de oprindelige priser. Det er op til 815.000 kr. nedslag i prisen.

Det skyldes dels prisfald på 250.000-400.000 kr. pr. hus. Dels et tilbud om yderligere besparelser på 415.000 kr. ved at købe rækkehuset som råhus og selv male, lægge gulve, smække køkken ind o.s.v.

»Vi har nogle næsten færdige rækkehuse, som vi i lyset af den begrænsede interesse har valgt ikke at bygge helt færdige ud fra en betragtning om, at der er købere, som vil ønske at gøre den sidste del af arbejdet selv mod at spare penge,« siger adm. direktør Henrik Krabbe fra NCC Enfamiliehuse, der bl.a. ejer Bülow & Nielsen.

Prisfald i flere kommuner
Henrik Krabbe konstaterer, at salget af nybyggede boliger er stoppet voldsomt op i hovedstadsområdet. Samtidig er huspriserne i visse kommuner begyndt at falde.

»Derfor har vi måttet vurdere salgspriserne i forhold til markedet, og vi har reguleret priserne på nogle af vore rækkehuse. På de fleste af vores boliger fastholder vi prisen,« fortæller Henrik Krabbe.

Lind & Risør har også skruet ned for priserne i Allerød og Ganløse.

»Det er primært de boligprojekter, vi har haft et stykke tid, og hvor der ikke rigtigt er sket noget, at vi har foretaget lidt justeringer. Vi holder hele tiden øje med prisen på brugte huse, og skønt vi mener, atdet skal koste mere at købe nyt, skal vi ikke være ude af trit. Derfor er priserne justeret med 5-8 pct. på nogle af de ældre projekter,« siger markedsdirektør Claus Granholm, Lind & Risør.

Rabatpakke
Lind & Risør og Bülow & Nielsen tilbyder også begge købere af en byggegrund med hus en rabatpakke til en værdi af ca. 200.000 kr., hvis de slår til inden udgangen af 2007.

Pakkerne rummer eksempelvis mulighed for garanti mod dobbelt husleje, rabat på grunden, ekstraudstyr til huset og ingen betaling før indflytning.

»Det interessante er, at vi kan se, at det, folk vælger, ikke er sikkerheden mod dobbelt husleje, men at få ekstraudstyr til boligen. Det tyder på, at mange allerede har indrettet sig på, at den tid er ovre, da man købte nyt, før det gamle var solgt,« siger Claus Granholm.

De to store leverandører af nybyggede boliger venter begge, at det sjællandske boligmarked vil bedre sig en anelse i 2008.

Læs også