Dollaren holdt i skak

MARKEDER Fredag stod den atter på en svag dollar og dårligt nyt fra banksektoren.

Investorernes udtalte forventninger om endnu en amerikansk rentenedsættelse på FOMC-mødet 11. december holdt dollaren i defensiven hen over fredagen, og selv om handelstallene fra USA gav den et kortvarigt pusterum, blev den ikke levnet mange chancer.

Adskillige investorer har gennem længere tid kalkuleret med en pengepolitisk lempelse fra centralbanken i Washington inden jul, og i slutningen af indeværende uge blev formodningerne intensiveret til skade for dollaren.

Igen er det kreditkrisen, som tilskrives en pæn del af æren for investorernes spekulationer i kommende rentenedsættelser, idet flere og flere banker melder sig i koret af uheldige aktører i det sekundære amerikanske lånemarked. Efterhånden har antallet og omfanget af nedskrivninger i forbindelse med tab på subprimeengagementer nået et niveau, hvor investorerne har svært ved at se, hvordan den økonomiske vækst kan gå ram forbi af krisen.

Bernanke ændrede intet
Heller ikke torsdagens meldinger fra den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, ændrede på opfattelsen - snarere tværtimod, for i sin tale gjorde Bernanke intet for at skjule sine bekymringer. Han er især betænkelig ved uroen i de finansielle markeder samt svaghedstegnene i det amerikanske boligmarked, og den tilkendegivelse øger efter de flestes mening sandsynligheden for en rentesænkning på et kvart point 11. december.

Udsigten til en pengepolitisk lempelse i USA og dermed dårligere forrentning af midler placeret i amerikansk valuta lagde fredag en kraftig dæmper på investorernes lyst til at købe dollars, og ud på eftermiddagen blev den handlet til 507,80 kr. - nogenlunde samme niveau som aftenen forinden.

Men den svage dollar har også sine stærke sider, hvilket fremgik af de amerikanske handelstal for september, der viste, at USA's underskud på samhandelen med udlandet var indsnævret til 56,5 mia. dollars fra 56,8 mia. dollars i august. Det faldende underskud på handelsbalancen stod i skærende kontrast til analytikernes prognoser, der havde forudset en udvidelse af det amerikanske handelsunderskud til 58,5 mia. dollars i september.

Forklaringen på den uventede indsnævring af handelsunderskuddet var der bred enighed om, idet svækkelsen af dollaren over for en stribe andre valutaer har gjort det lettere for de amerikanske virksomheder at operere med succes på eksportmarkederne. Dernæst betyder indsnævringen af underskuddet, at amerikanerne ikke skal fremtrylle så mange midler som først antaget for at finansiere merimporten, hvilket havde en kortvarig stimulerende effekt på investorernes lyst til at købe dollars.

Berøringsangst med dollaren
Berøringsangsten med den amerikanske dollar og en rund håndfuld af bankaktierne har øget behovet for et såkaldt sikkert sted at parkere investeringerne, så i ugens løb har schweizerfrancen været tilbage i sin glansrolle som flugtvalutaernes konge. En solid efterspørgsel efter schweizerfrancen har resulteret i en pæn styrkelse, og fredag eftermiddag var kursen steget til 452,75 kr. mod 450,00 torsdag aften.

Nye dimensioner blev føjet til kreditkrisen under fredagens handel, da luften ved middagstid pludselig svirrede med forlydender om nedskrivninger i den britiske bankgigant Barclays. Rygterne ville vide, at Barclays skal foretage nedskrivninger i størrelsesordenen 10 mia. dollars som følge af dispositioner i kreditmarkedet, hvilket fik investorerne til at kaste aktien fra sig, og på et tidspunkt var kursen faldet knap 10 pct.

Ledelsen hos Barclays dementerede hurtigt rygterne, hvorefter aktien fik lov til at genvinde noget af sin tabte styrke, men episoden viste med tydelighed, at bankaktierne er yderst sårbare i et marked, hvor investorerne farer rundt med nerverne uden på tøjet.

Nedturen fredag eftermiddag i det amerikanske aktiemarked var næsten givet på forhånd, efter at Wachovia Corp. føjede sig på listen over banker i USA, der må foretage yderligere nedskrivninger på grund problemerne i det sekundære lånemarked. I takt med, at de dårlige nyheder fra bankerne fortsætter med at vælte ind over investorerne, har de vanskeligt ved at tro på nogen snarlig bedring af situationen, og den triste kendsgerning sørgede atter for et solidt pres på en række finansielle aktier.

Teknologi-aktierne havde ligeledes en fremtrædende placering på øretævernes holdeplads, og deres udsatte position skyldtes i en vis udstrækning Qualcomm, der producerer chips til mobiltelefoner. Fredag meddelte Qualcomm, at flere faktorer - heriblandt øget konkurrence - bevirker, at resultatet for det kommende år næppe vil stå mål med analytikernes estimater.

Læs også