Indgreb mod boligspekulanter

ejendomme Flere partier vil gribe ind efter Morgenavisen Jyllands-Postens afdækning af omfattende spekulation mod andelsboliger. S vil samtidig have sat en stopper for al optagelse af forbrugslån med sikkerhed i andelsboliger.

Læs erhvervsmagasinet i morgen•Glubske spekulanter er nu en så stor trussel mod andelsboligformen, at flere partier varsler indgreb umiddelbart efter folketingsvalget på tirsdag.

Bl.a. Socialdemokratiet, Ny Alliance og SF reagerer kraftigt på Morgenavisen Jyllands-Postens afdækninger i denne uge af, hvordan tusinder af lejere på grund af stærkt oppumpede priser må afstå fra at købe deres boliger på andelsbasis, sådan som loven ellers giver dem ret til.

Fidusen ligger i et hul i loven om tilbudspligt. Spekulanter udnytter, at lejere kun har ret til at købe deres boliger på andelsbasis, hvis en køber har overtaget en bestemmende indflydelse i deres ejendomme.

Ligger ejendommen i et selskab, kan anparten eller aktierne handles videre til to eller flere personer, hvoraf ingen har bestemmende indflydelse. Ejendommen kan efterfølgende tilbydes lejere til skyhøje priser.

Bod til spekulanter

SF vil ifølge Ole Sohn have spekulanter idømt en bod på op til 25 pct. af købesummen, hvis de på den måde smyger sig uden om tilbudspligten ved at skrue priserne kunstigt i vejret.

»Omfanget af sådanne handler kommer bag på mig. Det viser med al tydelighed, at andelsboligformen er stærkt truet,« siger han.

Socialdemokratiet vil ifølge boligordfører Bjarne Laustsen kræve, at det fremover udelukkende skal være den offentlige vurdering, og ikke de seneste handelspriser, der skal afgøre priserne på andelsboliger.

Samtidig vil partiet have sat en stopper for den stærkt stigende optagelse af forbrugslån med pant i andelsboliger. Fremover skal det kun være muligt at låne i andelsboliger, hvis pengene skal bruges til istandsættelse eller køb af boligerne, mener Bjarne Laustsen.

»Derfor står vi parat med forslag til en lovpakke, der skal sikre boligformens fortsatte eksistens. Det skal atter være muligt for folk med almindelige indtægter at kunne købe en andelsbolig,« siger han.

Også boligøkonom Thomas Torp, Ny Alliance, vil have sat en stopper for spekulanterne.

»Den kommende boligminister kan imødese en kraftig opfordring fra os til snarest muligt at iværksætte en tilbundsgående undersøgelse. F.eks. kunne en del af løsningen være at udvide Finanstilsynets kontrolområde til også at omfatte den del af boligmarkedet,« siger Thomas Torp.

Læs også