Brasiliansk olie-fest

energi Otte milliarder tønder. Så meget olie kan der i bedste fald ligge og vente på den brasilianske olieindustri i det nyopdagede Tupi-felt. Nyheden om fundet kommer fra det statsejede olieselskab Petrobras, og den sendte straks Petrobras-aktierne i vejret.

Hvis der er den mængde olie i feltet, som de seneste prøver spår, så bliver Brasilien et af de 10 lande i verden, som producerer mest olie.

Landets oliereserver er i dag med sine 14,4 mia. tønder de 17. største i verden, så selv hvis der viser sig at være mindre end otte mia. tønder i det nye felt, forventer Petrobras, at Brasiliens reserver udvides med mindst 40 pct.

Olien er dog ikke til lige at hente op med en skovl og en spade. Tupi-feltet ligger under mere end 2.000 meter vand, 3.000 meter sand og sten og så yderligere et 2.000 meter tykt lag salt. Derfor bliver det en stor udfordring at udvinde olien.

Men det meste af Brasiliens olie er vanskeligt tilgængeligt, og Petrobras er blevet et af de førende olieselskaber, når det gælder udvikling af den type felter under havets overflade. Selskabet kan da også vente sig en belønning, hvis prognoserne holder stik og olien hentes op.

/ritzau/AP

Læs også