Mange tror, jeg sidder og laver hestesko

Nutidens unge tiltrækkes ikke af et job som smed eller maskinarbejder, konstaterer man på virksomheden B. Rustfrit Stål A/S i Horsens.

Stål-virksomheden B. Rustfrit Stål A/S i Horsens mangler et par lærlinge.

Sådan har det været længe. For det er ikke populært blandt de unge at blive maskinarbejder eller smed.

»Når jeg fortæller, at jeg er i lære som klejnsmed, spørger mange af mine jævnaldrende, om jeg så sidder og laver hestesko. Der er så mange fordomme om vores fag. Mange unge tror også, at vi arbejder i livsfarlig røg, som er kræftfremkaldende. Derfor gider de ikke faget. Men sådan er det jo slet ikke,« siger Morten Sørensen, som er tredjeårs-lærling i B. Rustfrit Stål.

Han er overbevist om, at de nye indgange til erhvervsuddannelserne på de tekniske skoler, som bliver iværksat til sommer, er en god idé, som formentlig også giver virksomhederne og de p.t. mindst prestigefyldte uddannelser bedre muligheder for at kunne markedsføre sig over for de unge. Og bedre markedsføring af håndværksuddannelserne over for de unge i bl.a. folkeskolen er der i høj grad brug for, mener den 23-årige lærling. Morten Sørensen peger bl.a. på, at uddannelserne skal lave nye brochurer med enkle billeder, som beskriver hverdagen i de forskellige job.

Chefen samtykker
Hans chef er enig:

»Vores største problem er, at de unge i dag ikke opsøger os. Tidligere kom der ofte unge på eget initiativ for at spørge om mulighederne for en læreplads. Det gør de ikke længere, og det skyldes, at de ved for lidt om os og om vores fag,« siger Bo R. Ulsøe, som er direktør i virksomheden med 70 medarbejdere og i alt 5 lærlinge. Men der er rigelig plads til et par stykker mere, og derfor har virksomheden inviteret interesserede unge og deres lærere fra den lokale folkeskole på besøg i november. Formålet er at servere en peptalk for gæsterne om mulighederne i faget og i selve uddannelserne.

Uden studenterhue
»Vi vil også gerne have pointeret over for lærerne, at man ikke behøver blive student for at få en uddannelse. De bedste ingeniører er eksempelvis mange gange dem, som har læst videre efter, at de har fået en faglig uddannelse. Det er også et budskab, som vi gerne vil formidle til forældrene, som heller ikke ved, at der i dag er rigtig meget computer-arbejde i en uddannelse som smed eller maskinarbejder,« fortæller Bo R. Ulsøe.

B. Rustfrit Stål A/S laver udelukkende ordreproduktion og specialprojekter. Det er traditionelt håndværk, som kombineres det nyeste inden for moderne produktionsteknologi. Virksomheden har bl.a. indgået et samarbejde med elektronikvirksomheden Danfysik A/S i Jyllinge, Aarhus Universitet og Ingeniørhøjskolen i Århus om at udvikle en ny type strålekanon til kræftbehandling.

Det er et projekt, som støttes med 10 mio. kr. af Højteknologifonden.

»Hvem forbinder den type projekter med en smedevirksomhed i dag? Det gør desværre ikke ret mange,« svarer Bo Ulsøe, som samtidig afviser, at det kan være lønniveauet i branchen, som holder de unge væk.

En udlært maskinarbejder tjener omkring 160 kr. i timen.

Ifølge de seneste tal fra Undervisningsministeriet blev der indgået i alt 25.818 uddannelsesaftaler i perioden fra den 1. januar til den 31. august 2007. Det er en stigning på 764 aftaler eller 3 pct. i forhold til samme periode sidste år. Problemet i mange brancher er dog, at de unge ikke søger uddannelse hos dem, men i stedet søger de mest populære fag, hvor praktikpladserne derfor hurtigt bliver fyldt op.

Anbefaling
Tredjeårslærlingen hos B. Rustfrit Stål A/S havde i første omgang heller ikke selv tænkt på at blive håndværker.

Morten Sørensen er handelsskolestudent, men vidste ikke helt, hvad det skulle føre til, da eksamen var overstået.

Han har altid været interesseret i at bygge ting op fra bunden.

Den ene tanke tog den anden, og pludselig var han i lære som rustfri klejnsmed. Og han er glad for det.

»Så hvis man godt kan lide at lave ting i flot design og flotte materialer, kan denne uddannelse sagtens anbefales,« siger Morten Sørensen, som har et år tilbage af sin uddannelse.

BRANCHENYT
Læs også