Analytikere: Dollaren kan falde endnu mere VALUTA

Den amerikanske dollar har næppe set bunden, konstaterer danske analytikere. Den vil formentlig være lige under fem kr., lyder buddet.

For første gang i næsten 30 år har den amerikanske dollar i de seneste dage nærmet sig en historisk lav valutakurs på fem kr. Bunden er dog formentlig endnu ikke nået endnu, vurderer danske analytikere. De peger på, at dollaren i de kommende uger godt kan falde fra den nuværende kurs på knap 5,08 kr. for en dollar til under fem kr.

»I løbet af 2008 vil dollaren formentlig finde en bund omkring fem kr., og holder vore forventninger om en relativt blød landing stik, er bunden for den amerikanske dollar sandsynligvis i sigte. På kort sigt kan svækkelsen fortsætte, men i 2008 vil indsnævringen af rentespændet formentlig ophøre og give dollaren lidt luft,« siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank

Hovedårsagen til dollarfaldet er, at renteforskellen mellem USA og primært Europa er blevet betragteligt indskrænket. Det har gjort det mindre attraktivt at købe dollars.

Marked i selvsving
»Stemningen i markedet er gået i selvsving. Mange har nu en forestilling om, at dollaren skal ned på 4,97 mod den danske krone,« siger valutastrateg i Jyske Bank Lone Olesen.

Hun konstaterer, at dollaren i 1978 var på sit laveste nogensinde over for den danske krone på 4,81 kr.

»Så langt skal vi ikke ned, men det er ikke usandsynligt, at vi kommer lige under en kurs på fem kr. Det er heller ikke usandsynligt, at det lige pludselig vender, så vi i stedet ser store stigninger den anden vej. Så de, der endnu ikke har købt dollars hjem, skal begynde nu,« siger Lone Olesen.

Kristian Siggaard Jensen, der er chef for valutahandel i Saxo Bank, er enig. Han vurderer, at dollarkursen kan falde nogle uger endnu, for derefter at stige i løbet af første kvartal i 2008.

»Vi tror, at den stærke dollar vil komme tilbage i 2008. Men i de kommende uger kan vi godt komme til at se en stadig faldende kurs. Vi ser ikke rigtigt noget, som kan hjælpe dollarkursen i tiden op til jul,« siger Kristian Siggaard Jensen, Saxo Bank.

En egentlig dollarskollaps kan dog stadig ikke udelukkes, mener Jacob Graven, Sydbank.

»Hvis den amerikanske økonomi falder fuldstændigt fra hinanden, kan man godt forestille sig, at dollaren kommer ud i en virkelig kollaps, siger Jacob Graven, som dog vurderer, at dollarkursen om et år er på 5,14 kr. maria.dalhoff@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også