Udsigt til prischok på energi

En typisk dansk familie kan næste år se frem til at betale 30 pct. mere for at varme huset op og dække sit kørselsbehov end i 2004. Uden den seneste tids kraftige dollarfald var regningen blevet endnu større.

Det sætter sig dybe spor i danske familiers privatøkonomier, at olie- og benzinpriserne er tordnet i vejret.

En typisk familie betaler i år godt 20 pct. mere for at varme huset op og dække sit kørselsbehov end for tre år siden, og hvis olieprisen holder sig på det nuværende niveau, vil familien næste år betale næsten 30 pct. mere end i 2004.

Det viser en beregning, som Danske Bank har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Der er tale om en voldsom stigning i husholdningernes energiudgifter. Det vil være en alvorlig ekstraregning for mange,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Stigning på 8.000 kr.
Hvor en typisk familie i 2004 brugte 27.600 kr. på fyringsolie og benzin, må den i år betale 33.400 kr. og næste år 35.600 kr. En stigning på 8.000 kr. på få år.

»Vi har lavet beregningen for en typisk familie, men nogle har større udgifter end gennemsnittet, f.eks. fordi de har et større kørselsbehov. Så for nogle bliver ekstraregningen væsentligt større,« siger Las Olsen.

Danske Bank har i regnestykket forudsat, at olieprisen holder sig på det nuværende niveau. Stiger den yderligere, vil energiudgifterne æde en endnu større del af de danske familiers husholdningspenge næste år. Og hvis dollaren - som p.t. er på det laveste niveau i 30 år - begynder at stige igen, vil det også sende en større regning videre til danske forbrugere.

»På det seneste er vi blevet hjulpet af, at dollaren er faldet pænt. Det har taget toppen af ekstraregningen til danske familier,« siger Las Olsen.

De høje energiudgifter vil reelt spise en stor del af de skattelettelser op, som der er udsigt til de kommende år.

»For en familie med to LO-indkomster er ekstraregningen fra benzin og fyringsolie mindre end skattelettelserne, men specielt familier uden for arbejdsmarkedet får ikke stor glæde af skattelettelserne, så de bliver hårdt ramt af de stigende energipriser,« siger Las Olsen.

Samtidig understreger han, at årsagen til de høje energipriser dybest set er positiv - bare ikke for alle familier.

»Oliepriserne er steget så kraftigt, fordi der er meget høj vækst i verdensøkonomien, hvilket også har gavnet dansk økonomi, danske virksomheder og dermed mange danskere. Men det er et problem for dem, som ikke har fået glæde af fremgangen. De får stadig regningen,« siger Las Olsen.

kristoffer.brahm@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også