Nyhed: Dansk erhvervsmand risikerer 20 års fængsel i USA. Nyhed: Tommy Ahlers i rekordoverskud efter milliardsalg. Analyse: Usikkerhed om fremtidens rejsevaner forstærkes af endnu en mavepuster til rejsebranchen.

Nej til fabriksbyggede huse

Boliger Ny undersøgelse viser, at danske huskøbere foretrækker at bo i traditionelt byggede huse

Danske boligejere er ikke meget for at bo i huse, der er bygget på fabrik. Det fremgår af en undersøgelse, som organisationen ByggematerialeBranchen har fået udarbejdet op til branchens årsmøde, der i år blev holdt i Parken i København den 1. november.

Kun 12 pct. ønsker at binde an med et hus, der leveres i ét stykke efter fabrikation på en fabrik, mens næsten to ud af tre huskøbere holder sig til den traditionelle byggeform, og 28 pct. ikke ved, hvad de vil foretrække. Næsten halvdelen mener, der er forskel på huse, der er opført en fabrik og traditionelt opførte huse, mens kun godt en fjerdedel ikke kan se, at der er forskel på huse, der er fabriksfremstillet og opført som modulbyggeri.

Derimod har de fremtidige huskøbere ikke noget imod, at huset ligner naboens hus, bare huset opfylder behovet for en hensigtsmæssig bolig. Det er også af mindre betydning, om huset er arkitekttegnet, hvorimod prisen spiller en større rolle for valg af hustype.

I undersøgelsen er 620 personer i alderen 25-50 år blevet spurgt, om hvilke forhold der betyder noget for dem i forbindelse med deres overvejelser om at købe eller bygge hus inden for de næste 10 år. 80 pct. af de adspurgte huskøbere havde ikke noget imod, at andre kunne købe eller bygge samme hus, som de selv havde valgt. Bare det altså ikke var fremstillet som færdige moduler og produceret på en fabrik.

»Undersøgelsen viser, at danskerne foretrækker at bo i store typehuse, som ikke koster for meget. Resultatet er uhyre interessant i forhold til industrialiseret modulbyggeri, der netop er på dagordenen for fremtidens byggeri for at give forbrugerne et billigere alternativ til det nuværende individuelt opførte parcelhus,« siger branchedirektør Anne Windfeldt Trolle, ByggematerialeBranchen.

Skidt med arkitekten
Ud over størrelsen på huset, som godt en tredjedel af de adspurgte havde prioriteret højest ved et nyt hus, havde 28 pct. haft husets design som første prioritet ved valg af et nyt hus. For 16 procents vedkommende havde prisen haft størst betydning, mens kun to pct. først og fremmest havde foretrukket et arkitekttegnet hus. 61 pct. af de personer, der deltog i undersøgelsen, havde givet udtryk for, at det kun i ringe grad eller slet ikke havde betydning, om huset var arkitekttegnet.

I undersøgelsen blev der også kigget på danskernes viden om industrialiseret modulbyggeri, hvor det meste af huset bygges i en fabrikshal. Og det fremgik af svarene, at huskøbernes kendskab til denne type industribyggeri er begrænset. Blandt andet har halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen ingen ide om, hvor vidt de får mere for pengene ved modulbyggeri end ved en traditionel byggeproces.

»Når slutbrugerne samtidig gerne vil have billigt byggeri, der ikke behøver at adskille sig fra naboens, så tyder det på, at branchen skal blive bedre til at informere om fordelene ved industrialiseret boligbyggeri,« siger Anne Windfeldt Trolle. Hun konstaterer, at producenterne af modulbyggeri netop ønsker at optimere byggeprocessen og give forbrugeren et billigere alternativ.

Samtidig afslører ByggematerialeBranchens undersøgelse, at næsten to ud af tre huskøbere foretrækker et hus, som er opført på traditionel vis.

Læs også