Nyhed: Dansk erhvervsmand risikerer 20 års fængsel i USA. Nyhed: Tommy Ahlers i rekordoverskud efter milliardsalg. Analyse: Usikkerhed om fremtidens rejsevaner forstærkes af endnu en mavepuster til rejsebranchen.

Opkøb skal sprede ØK's risiko datterselskaber

Santa Fe er ikke bundet til Asien. Hvis finanskunder kræver tilstedeværelse i Golfen, er ØK klar.

Indien, Bangladesh, Korea, Taiwan og flere lande er på vej.

ØK er hastigt i gang med at sprede sine aktiviteter til en bredere del af Asien og omegn. For datterselskabet Industrial Ingredients gælder det om at opnå en større risikospredning, mens flytteforretningen Santa Fe kan blive nødt til at følge kunderne helt til døren i de arabiske lande.

55 pct. af omsætningen i Industrial Ingredients stammer fra Thailand. Derfor følger resultatet nøje udviklingen i landet på godt og ondt. Og selv om datterselskabet opererer i fem andre lande i regionen, er risikospredningen endnu ikke stor nok.

»Den del af vores geografi, som ligger udenfor, vokser hurtigere end forretningen i Thailand. Vi er så store i Thailand, at vi kun vokser med markedet. I fremtiden vil Thailand komme til at udgøre en forholdsmæssig mindre del af omsætningen. Især fordi opkøbene vil ske i andre lande,« forklarer adm. direktør Niels Henrik Jensen, ØK.

Østen - et vidt begreb
Santa Fe ligger i år indtil dato med en klart højere overskudsgrad end i 2006 og har ekspanderet til Korea og Taiwan foruden et større opkøb i Vietnam. Flytteforretningen er specialiseret i at hjælpe især virksomheder i den finansielle sektor med at flytte ledende medarbejdere til og fra Asien samt rundt i regionen.

Også virksomhedens arkivforvaltningsforretning er vokset med kontorer i Singapore og Malaysia. ØK har hidtil defineret sit kerneområde for de to forretninger til at være »Østen«. Det inkluderer også Indien, Australien og New Zealand, men indtil videre ikke bredere ud i verden.

»Der er masser af lande i Asien. som vi endnu ikke er til stede i, men i princippet følger vi vores kunder. Og skulle de efterspørge flytteservice i eksempelvis Dubai eller Oman, som gerne vil profilere sig som finansielle centre, er det ikke noget, vi vil udelukke. Men vi har ingen umiddelbare planer,« forsikrer Niels Henrik Jensen.

Endnu en opjustering?
ØK's regnskab for de første ni måneder viste en høj vækst, og koncernen opjusterede igen forventningerne til hele året. Især trak fødevareforretningen Foods i Venezuela læsset. Selskabet synes usårligt på sit veldefinerede hjemmemarked, hvor de mange petrodollars giver befolkningen købekraft i supermarkederne.

Flere analytikere regner endog med, at ØK vil være i stand til at komme med endnu en opjustering, og at den falder i form af et bedre resultat for hele året end ventet. Koncernen har selv oplyst, at den regner med et overskud på den primære drift på 575 mio. kr. ud af en omsætning på 4,4 mia. kr.

Alligevel kan aktien komme under pres i den kommende tid, fordi koncernens eget opkøbsprogram er udløbet og dermed ikke understøtter kursen.

Læs også