Bankerne i bedring

MARKEDER Spredte korrektioner tillod flere bankaktier at genvinde lidt af deres tabte højde.

Kreditkrisen hang fortsat som en mørk skygge over de internationale aktiemarkeder under mandagens handel, men flere investorer havde fået mod på at vove pelsen og fylde lidt nye bankaktier i porteføljerne. Forsøget var dog ikke helhjertet, og dagen igennem synes tilfældigheden at spille en afgørende rolle for, om de ledende indeks var i plus eller minus.

Svækket tillid
Bedst som bankerne havde lagt kortene på bordet og bekendt deres tab for 3. kvartal på engagementer i det sekundære lånemarked i USA, kommer der flere og flere meldinger om yderligere tab i 4. kvartal, hvilket har svækket investorernes tillid til sektoren.

Adskillige aktører havde satset på, at tavlen var blevet visket ren, men efterhånden som flere banker indrømmer, at nedskrivningerne ikke er noget overstået kapitel, er investorerne blevet nervøse, og det har i løbet af den seneste uge sat sine tydelige spor på aktiebørserne.

I weekenden antydede britiske aviser, at der kunne være nye nedskrivninger på vej i HSBC for op mod en milliard dollars. Derimod lykkedes det for ledelsen hos Barclays at mane fredagens forlydender om store nedskrivninger i jorden, hvilket gjorde aktien til en af de helt store positive overraskelser i mandagens marked.

Deutsche Postbank lå heller ikke på den lade side i mandagens marked, hvor investorerne havde fået et godt øje til aktien grundet spekulationer i en snarlig overtagelse. Ledelsen i Deutsche Post har ladet skinne igennem, at flere banker har vist interesse for Postbank, hvilket forstærkede investorernes lyst til at købe aktien. Det hjalp også på interessen for aktien, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs opjusterede sin anbefaling af Deutsche Postbank til køb, så ved 18-tiden var kursen steget 7,9 pct.

Aftagende risikovillighed
De mange forlydender og konkrete meldinger om nedskrivninger som følge af kreditkrisen har gjort investorerne usikre og det ikke kun, når det gælder deres holdning til banksektoren. Trods en stigende interesse for flere af bankaktierne, var der ingen tvivl om, at investorernes risikovillighed i mandagens marked var for nedadgående, så i valutamarkedet var man travlt beskæftiget med afvikling af carry trade-forretninger.

Mange investorer har lånt yen til lav rente og derefter kanaliseret midlerne over i andre valutaer med høj rente - primært australske samt new zealandske dollars. Men når risikovilligheden er på retur, vælger investorerne at afslutte de pågældende forretninger, og det kræver en del yen, når lånene i japansk valuta skal indfries. Hen over mandagen sørgede en solid efterspørgsel efter japansk valuta til brug ved indfrielsen af lånene for at holde kursen oppe, og ved 16-tiden blev yennen handlet til 4,6835 kr. mod 4,5895 kr. fredag aften.

Søgningen mod de traditionelle flugtvalutaer var fortsat med til at understøtte schweizerfrancen, og mandag eftermiddag var kursen steget til 454,40 kr. mod 453,00 kr. forud for weekenden.

Efter den seneste nedtur i det amerikanske aktiemarked går investorerne og håber på et comeback i New York, men de fleste havde dog afskrevet muligheden for omfattende korrektioner mandag. Obligationsmarkedet i New York var nemlig lukket i forbindelse med Veterans Day, og derudover var nøgletalskalenderen yderst mager, så investorerne satsede ikke på noget højt aktivitetsniveau.

Der var ellers lidt godt nyt til investorerne i form af meldinger om overtagelser, idet IBM vil betale fem milliarder dollars for det canadiske selskab Cognos Inc., der producerer software til erhvervslivet. Sammenlægninger og konsolideringer virker ofte befordrende for købelysten, og da flere investorer samtidig var på jagt efter såkaldt oversolgte aktier, kunne der måske have været lagt op til lidt positive takter i New York. Men dårlige nyheder fra erhvervslivet trak i den anden retning, og ud på eftermiddagen var niveauet i det amerikanske marked uensartet.

E-Trade i frit fald
E-Trade Financial Corp. har kendt bedre dage, og senest har ledelsen tilkendegivet, at nedskrivningerne i 4. kvartal bliver større end først antaget. Det fik øjeblikkelig analytikerne på banen, og hos Citigroup nedjusterede man anbefalingen af aktien til sælg samtidig med, at man ikke ville udelukke risikoen for en konkurs. De i forvejen nervøse investorer tog ingen chancer, og efterhånden som de smed aktien fra sig, drattede kursen, så E-Trade kl.18 var faldet 55 pct.

Oliepriserne satte sig mandag eftermiddag, hvilket umiddelbart virkede som en god nyhed for investorer med omkostnings- og inflationsskræk, men faldet i energipriserne fik en negativ betydning for udviklingen, idet en stribe olie- og energirelaterede selskaber gik bag af dansen.

Læs også