Rolig dag med små udsving

Det endte med ganske små kursfald i det hjemlige obligationsmarked, og i løbet af mandagen nåede aktiviteten aldrig de helt store højder. Den amerikanske obligationshandel var lukket grundet Veterans Day, hvilket lagde en dæmper på aktiviteten, og desuden savnede investorerne vigtige nøgletal. Den svækkede dollar vandt lidt terræn mod euroen i mandagens sene handel. Ved dansk lukketid kostede en euro 1,454 dollar.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede mandag 0,06 point lavere i kurs 99,09 med en effektiv rente på 4,12 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,02 point lavere i kurs 89,95 med en effektiv rente på 5,08 pct.

En urolig start
Efter en urolig begyndelse på mandagen, da obligationsinvestorerne havde et vågent øje på de urolige aktiemarkeder, blev det til en sidelæns kursbevægelse, idet aktienedturen blev aflyst.

»Udviklingen i kreditkrisen påvirker Den Europæiske Centralbanks rentepolitik. Vi venter en rentestigning til foråret,« vurderede analytiker Peter Possing Andersen fra Danske Bank, som forventer en fortsat vigende dollar mod euroen. På seksmåneders sigt ventes en euro at koste 1,5 dollar.

ECB-medlemmet Jose Manuel Gonzales-Paramo blev mandag citeret i Financial Times for at sige, at ECB vil tilføre de finansielle markeder kapital så længe, som det måtte være nødvendigt. Nedskrivningerne forbundet til kreditkrisen fra de store banker har dog været større end ventet, bemærkede centralbankmedlemmet.

I dag offentliggøres den tyske erhvervstillidsindikator fra Zew-instiuttet for november.

»Vi venter, at Zew-indikatoren vil falde og ser størst sandsynlighed for en negativ overraskelse,« udtalte Peter Possing Andersen. Økonomerne venter et fald til minus 20 fra minus 18,1.

RB-Børsen

Læs også