Boligejere opgiver at sælge

HUSSALG Boligmarkedet er så trægt, at anslået 3.000 boligsælgere gav op alene i oktober.

Det står så sløjt til på det danske boligmarked, at stadig flere sælgere giver op.

Et stigende antal boliger bliver fjernet fra ejendomsmæglernes vinduer. Ikke fordi de bliver solgt, men fordi ejerne opgiver at gennemføre et salg.

I oktober blev 8.798 boliger fjernet fra internettet, som var annonceret til salg. Det er ca. 1.200 flere end samme måned sidste år, men det dækker ikke over, at der er kommet gang i handlerne.

»Vi vurderer, at hver tredje fjerner salgsopstillingen uden at få boligen solgt,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Dermed vurderer realkreditselskabernes brancheorganisation, at der kun blev solgt 5.900 boliger i oktober, mens knap 3.000 sælgere opgav.

»Det er flere, end vi har set før. Der er ingen tvivl om, at en del opgiver eller udskyder salget, fordi markedet ser for broget ud,« konstaterer Ane Arnth Jensen.

Stigende udbud
Selv om stadig flere opgiver at sælge, fortsætter det samlede udbud til salg med at stige. I oktober var der ca. 55.500 ejerlejligheder, parcel- og rækkehuse til salg, hvilket er det højeste antal, siden Realkreditrådet i 2004 begyndte at udarbejde en udbudsstatistik. Realkreditrådet medtager ikke grunde og andelsboliger i statistikken. De er med på ejendomsmæglernes boligside på internettet, som derfor annoncerer med næsten 64.000 boliger til salg.

»Vi har et boligmarked med et rekordstort antal boliger til salg, med stigende salgstider, og hvor det går trægere med at få solgt. Jeg forventer, at der vil være en afventende holdning et stykke tid endnu,« siger Ane Arnth Jensen.

Hun peger på, at ejerlejligheder er faldet i pris - specielt i København, hvor de er blevet 16 pct. billigere. Huse er faldet 2,7 pct. i hovedstaden på et år, men steget næsten 4 pct. på landsplan.

»Det kan man ikke kalde krise,« konstaterer Ane Arnth Jensen.

Underdrejet marked
Nordea konstaterer, at markedet stadig er underdrejet. Storbanken er enig i, at mange helt opgiver at sælge.

»Det samlede udbud fortsætter med at stige, dog ikke i stamme grad som i 2006 og tidligere i år. Salgstallene imponerer dog ikke. Så forklaringen på at udbuddet stiger i et langsommere tempo må være, at folk opgiver at sælge,« siger Troels Theill Eriksen, senioranalytiker i Nordea.

Samtidig peger Nordea på, at de boligejere, som rent faktisk får solgt, er nødt til at give stadig større afslag.

»Man kan se en tydelig tendens, hvis man sammenholder de faktiske handelspriser med de annoncerede udbudspriser. Nemlig at forskellen bliver stadig større. Det tyder på, at der er hårde forhandlinger mellem købere og sælgere,« siger Troels Theill Eriksen.

I det spil har køberne fat i den lange ende. De får stadig flere boliger at vælge imellem.

Der er kommet 30 pct. flere huse til salg på et år og knap 10 pct. flere ejerlejligheder. I København er antallet af lejligheder til salg dog faldet næsten 20 pct. på et år, fordi det specielt er her, at ejere opgiver at sælge. Således er der solgt 28 pct. færre lejligheder i København by i årets første tre kvartaler end i samme periode sidste år.

Læs også