Nyhed: Dansk erhvervsmand risikerer 20 års fængsel i USA. Nyhed: Tommy Ahlers i rekordoverskud efter milliardsalg. Analyse: Usikkerhed om fremtidens rejsevaner forstærkes af endnu en mavepuster til rejsebranchen.

Danfoss linder på gashåndtaget

Forrygende salg hidtil i 2007 vil ikke fortsætte næste år. Byggeriet taber fart, og koncernchefen forudser halvering af vækstraten.

Industrigiganten Danfoss forbereder sig på en kraftig opbremsning i salg og omsætning. Det seneste års usædvanligt høje tempo vil ikke fortsætte, og i 2008 spår koncernen en halvering af de uhørt høje vækstrater, som Danfoss har haft hidtil i 2007.

»Vi ser tegn på opbremsning og usikkerhed på flere markeder. Vi tager allerede nu højde for, at væksten kan aftage. Det er nu, vi skal tænke os om, for erfaringerne viser, at udviklingen kan vende pludseligt,« siger Jørgen Mads Clausen, der er koncernchef i Danfoss.

Han oplyser, at ledelsen er meget opmærksom på ikke at have for store lagre og for mange medarbejdere i produktionen, så man kan undgå afskedigelser, hvis konjunkturerne vender.

Flot regnskab
Aktuelt har Danfoss dog mangel på medarbejdere, og de forsigtige udmeldinger om fremtiden kommer efter et flot regnskab, der viser en markant stigning i salget i årets første ni måneder. Omsætningen steg med 18 pct. til 16,6 milliarder kr., og korrigeret for tilkøb af nye virksomheder og udsving i valutakurserne er der tale om en stigning på 14 pct.

»Væksten i år har været meget høj, og fremgangen vil ikke være på samme niveau i 2008. Som det ser ud nu, forbereder vi os på en halvering af vækstraten, så vi næste år vil have en mere normal fremgang,« siger Jørgen Mads Clausen.

Det er først og fremmest en afmatning i byggeriet, der får Danfoss til at nedtone forventningerne. I USA er byggeriet allerede gået ned i tempo, og samme udvikling ses nu i Tyskland, hvor der kun har været en moderat vækst for Danfoss.

»Det vigtige tyske marked havde en overraskende høj aktivitet sidste år, men nu ser det sløjere ud. Byggeriet vil aftage i Tyskland næste år, og det kan også brede sig til Danmark,« konstaterer Jørgen Mads Clausen.

De flotte salgstal i årets første tre kvartaler skyldes primært et forrygende salg på de stærkt voksende markeder i Kina og Rusland. Markederne i Nord- og Latinamerika har også haft en pæn vækst, ligesom det europæiske hovedmarked viste fortsat fremgang trods afmatningen i Tyskland.

Dyrere råvarer
Trods den rekordstore omsætning har Danfoss ikke været i stand til at tjene penge i samme tempo. Resultetet af den primære drift var i perioden på godt 1,2 mia. kr., og det er næsten på samme niveau som året før.

Forklaringen er først og fremmest, at det er blevet markant dyrere at købe råvarer til fremstilling af produkterne fra Danfoss.

»Priserne på kobber og messing er steget voldsomt. Det går ud over indtjeningen, for vi kan ikke hæve priserne lige så hurtigt. Jeg forventer dog, at det vil rette sig, for de stigende råvarepriser rammer også vore konkurrenter,« siger Jørgen mads Clausen.

Han tilføjer, at koncernen overvejer at anvende mere aluminium i produktionen til erstatning for kobber og messing.

Selvom koncernechefen forudser en halvering af væksten i omsætningen næste år, så er der gode udsigter for indtjeningen.

Koncernen optimeres
Prisstigninger ventes som nævnt at at kompensere for de høje priser på råvarer. Desuden vil de positive effekter af de mange opkøb af mindre og mellemstore virksomhder især i 2006 begynde at slå igennem næste år.

Endelig har Danfoss iværksat en række aktiviteter, der skal forbedre indtjeningen. Koncernen gennemfører forbedringer og optimeringer i hele virksomheden, og det vil bidrage til at forbedre lønsomheden næste år.

Læs også