Frygt for konkurs sender E-trade ned

Internetmægleren E-trade fik barberet 58 pct. af markedsværdien på Nasdaq-børsen mandag, efter at en analytiker såede tvivl om selskabets overlevelsesmuligheder oven på store tab.

Internetmægleren E-trade risikerer at gå konkurs, og det sendte mandag aktien ud i frit fald på Nasdaq-børsen i USA.

Mandag kl. 20 dansk tid var E-trade faldet 58 pct. i kurs, efter at en analytiker fra banken Citigroup fastslog, at der er 15 pct. risiko for, at internetmægleren går konkurs.

I Danmark er E-trade bedst kendt som en internetmægler, hvor private kan handle aktier, men i USA har banken valgt at gå forholdsvis aggressivt ind i markedet for boliglån.

I fredags meddelte E-trade, at selskabet er ramt af markante nedskrivninger, og at det ikke ser sig i stand til at komme med forventninger til årets resultat.

Frygt for kundeflugt
Citigroup vurderer, at E-trade vil komme ud af fjerde kvartal med tab, efter at banken har været nødt til at sætte 500 mio. dollars til side til at afdække dårlige lån og nedskrivninger.

Derfor frygter Citigroup, at E-trades kunder vil flygte til konkurrerende internetmæglere.

Citigroups analytiker, Prashant Bhatia, udarbejdede søndag en rapport, hvori han konkluderer, at der er 15 procents risiko for, at E-trade vil søge beskyttelse mod kreditorerne, og mandag fulgte en analytiker fra banken Lehman Brothers trop med en analyse, hvori han vurderer, at aktiens markante kursfald kan få kunder til at lukke deres konti med indeståender i banken.

Årets dårligste aktie
Mens aktien lå til at falde 58 pct. mandag aften dansk tid, er E-trade dykket hele 82 pct. i år. Det betyder, at banken har mistet 40 mia. kr. i markedsværdi, hvilket gør den til årets dårligste aktie blandt de amerikanske børsmæglerfirmaer. Merrill Lynch, som sidste måned offentliggjorde et rekordstort tab i tredje kvartal, er med et kurstab på 40 pct. næstdårligst i år.

Det lykkedes ikke mandag at få en kommentar fra E-trades danske afdeling, og en henvendelse til E-trade i Sverige gav ikke megen pote.

»Jeg kan ikke sige, om der har været en reaktion fra vores kunder. Det må jeg ikke udtale mig om,« siger Jack Johansson, adm. direktør i E-trade i Sverige.

Læs også