Overraskelse fra Wal-Mart

Wal-Mart reddede dagen for Europa og USA, mens børsen i Tokyo fortsatte nedturen.

Selv om det herhjemme kunne være svært at trænge igennem mediebilledet med andet end valgsnak tirsdag, var det derimod ikke noget, som på nogen måde gjorde indtryk i de internationale finansmarkeder. Investorerne havde her rigeligt at se til med de opblussede kreditbekymringer, der havde sendt de amerikanske og asiatiske børser ned aftenen i forvejen og gjorde stemningen sur i Europa fra morgenstunden tirsdag.

Wal-Mart vendte stemningen
Der blev imidlertid vendt op og ned på humøret, da den amerikanske detailkæde Wal-Mart leverede et overraskende stærkt kvartalsregnskab hen på eftermiddagen.

I kraft af positionen som det selskab i verden med størst omsætning, er salgstallene fra den gigantiske kæde altid et vigtigt udtryk for stemningen blandt de amerikanske forbrugere, og investorerne åndede derfor lettet op, da det viste sig, at der stadig er livstegn fra privatforbruget trods krisen i boligmarkedet.

Alene i USA har Wal-Mart over 4.000 butikker, og blandt andet gennem en aggressiv prispolitik var det lykkedes at trække kunder til kasseapparaterne og hæve profitten med 8 pct. i et kvartal, som ellers er gået hårdt ud over indtjeningen i mange andre amerikanske virksomheder. Det stærke regnskab lettede straks stemningen i Europa og blev af investorerne belønnet med en stigning på 6 pct. til Wal-Mart tirsdag aften i New York, hvor de øvrige aktier blev trukket med op over en bred kam, idet investorerne satsede på, at den overraskende forbrugslyst også vil afspejle sig i de kommende juleindkøb.

De officielle tal for oktobers samlede detailsalg i USA offentliggøres onsdag eftermiddag, og dette nøgletal vil med garanti også få investorernes udelte opmærksomhed, idet man herved får et indblik i privatforbruget, som udgør næsten tre fjerdedele af den amerikanske økonomi og følgelig har afgørende indflydelse på væksten.

Rentemøde i Bank of Japan
Natten til tirsdag var bestyrelsen i Bank of Japan samlet i Tokyo for at diskutere fremtidens pengepolitik, og som alle havde regnet med, blev renten fastholdt på 0,50 pct. Centralbankchef Toshihiko Fukui fokuserede under renteannonceringen på, at den japanske økonomi stadig har kurs mod en genrejsning, selv om meget afhænger af afmatningen i USA, hvor Fukui stadig var fortrøstningsfuld over for en blød landing i den amerikanske økonomi.

Renten på en halv procent er således fortsat exceptionelt lav i forhold til verdens øvrige toneangivende økonomier, og det har lokket mange investorer til at optage billige lån i yen, som derefter kanaliseres over i aktiver med højere forrentning. Mange af disse låneaktiviteter er imidlertid blevet afviklet de seneste dage i takt med den mindskede risikovillighed på børserne.

Som optakt til rentemødet nåede den japanske yen på denne baggrund det højeste niveau over for dollaren i halvandet år, hvilket fik Japans premierminister Yasuo Fukuda på banen med en slet skjult advarsel til de investorer, der spekulerer i den japanske valuta gennem den såkaldte carry trade. Fukuda påpegede, at en for hurtig styrkelse af yennen kan tvinge regeringen til at intervenere, og den udmelding fik øjeblikkeligt investorerne til at holde igen med den spekulative låneaktivitet i de japanske banker, hvorefter yennen faldt noget tilbage.

Yennen tyngede i Tokyo
Faresignalerne fra regeringens synsvinkel er, at en stærk yen vil forringe japanske virksomheders internationale konkurrenceevne og dermed true den længe ventede genrejsning af den hårdt prøvede japanske økonomi. Tirsdag overraskede månedsrapporten fra Bank of Japan positivt med en vækst i verdens næststørste økonomi på 2,6 pct. set på årsbasis - en vækst, der netop var drevet af eksporten til især USA og det øvrige Asien.

Store japanske bilproducenter som Toyota og Honda sælger flere biler i USA end i Japan, og konkurrencevenen på det amerikanske marked er følgelig af vital betydning. Mange virksomheder har endvidere baseret deres forventninger til årets indtjening på et bestemt kursforhold i forhold til dollaren, så styrkelsen af yennen fik investorerne til at frygte for nedjusteringer. I den forbindelse er det ikke blot kursforholdet mellem dollar og yen der er i fokus, men i lige så høj grad den afmatning i USA, som dollarens svaghed er udtryk for.

Alt i alt gav bekymringerne udslag i endnu en dag med minus på børsen i Tokyo, hvor Nikkei 225-indekset gik i rødt for ottende handelsdag i træk, da investorernes forskrækkelse over mandagens styrkelse af yennen stadig havde lidt saft og kraft tirsdag. Det trak atter ned i eksportsektoren, og niveauet i det toneangivende indeks nåede dermed det laveste punkt siden juli sidste år.

christian.rasmussen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også