Oliekrisen gør ondt

De rekordhøje oliepriser gør nu så ondt, at det for alvor kan mærkes på udviklingen i det global olieforbrug.

I sin månedsrapport for november, der blev offentliggjort i går, sænker det Internationale Energi Agentur (IEA) således forventningerne til udviklingen i det globale olieforbrug både i år og i 2008.

IEA forventer nu, at verden i 2008 i gennemsnit vil efterspørge 87,69 mio. tønder i døgnet, hvilket er 300.000 tdr. mindre end forventningerne for en måned siden. I indeværende kvartal sænker IEA forventningerne med hele 500.000 tdr. i døgnet til 87,14 mio. tdr. i døgnet.

I nyere tid blev de højeste oliepriser nået i 1980 med inflationskorrigerede 101,70 dollars for en tønde amerikansk råolie.

Med en rekord på New York Mercantile Exchange (Nymex) på 98,62 dollars pr. tønde for en uge siden er afstanden mellem kulminationen på det andet olieprischok og det nuværende kun et par dollars, påpeger IEA, og det rammer især de amerikanske bilister, da de beskedne energiafgifter i USA betyder, at prisstigninger på verdensmarkedet slår igennem med fuld effekt her.

IEA forventer, at væksten i olieefterspørgselen skal nedjusteres yderligere, hvis OPEC ikke sender mere olie på markedet. OPEC-landene råder over hovedparten af den ledige produktionskapacitet. Bilisterne skal imidlertid ikke vente nogen håndsrækning fra OPEC.

»De aktuelle oliepriser har ingen sammenhæng med udbud og efterspørgsel, men er summen af mange faktorer, som OPEC har ringe eller slet ingen indflydelse på,« siger Saudi-Arabiens olieminister, Ali al-Naimi.

»Saudi-Arabien er i weekenden vært for et topmøde for OPEC-landenes stats- og regeringschefer, men ifølge Ali al-Naimi vil der næppe blive truffet beslutninger om ændringer i olieproduktionen. Når OPEC alligevel internt er begyndt at sondere mulighederne for at øge olieproduktion, skyldes det, at organisationen ikke har nogen interesse i at se verdensøkonomien gå i stå.

I går fortsatte oliepriserne med at sive fra rekordniveauet i den forgangne uge. På Nymex blev amerikansk råolie til levering i december handlet til 92,40 dollars pr. tønde, mens råolie fra Nordsøen blev omsat til 89,65 dollars pr. tønde.

louiedk@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også