Industri retter appel til FN Biobrændsel

Den globale bioethanolindustri er harmdirrende over en rapport fra en FN-repræsentant og har skrevet et brev til FN's generalsekretær.

På trods af signaler om det modsatte tyder noget på, at bioethanolindustrien er bange for den kraftige politiske modvind, der blæser mod industrien i øjeblikket.

Den samlede globale bioethanolindustri har skrevet et usædvanligt brev til FN's generalsekretær, Ban Kimoon, hvor industrien beder ham trække en FN-rapport tilbage.

Varsel om katastrofe
Rapporten kommer fra en særlig FN-rapportør, Jean Ziegler, som mener, at det er en forbrydelse mod menneskeheden, at man bruger fødevarer til at lave miljørigtig bioethanol til at blande i benzinen. Det vil give sultkatastrofer, skriver Jean Ziegler i en rapport, som han for nylig har afleveret.

Begrundelsen er, at bioethanol med den nuværende teknologi laves af fødevarer som majs, hvede og sukkerrør. Den øgede produktion af bioethanol er en af grundene til, at prisen på de pågældende fødevarer er steget kraftigt i de seneste halvandet år.

Andre indvendinger
Rapporten kommer samtidig med lignende indvendinger fra OECD, Den Internationale Valutafond og andre organisationer, som ikke er så krasse i sproget, men som tilsvarende advarer mod, at en øget produktion af bioethanol kan give fødevaremangel i fattige lande i verden.

Men Jean Ziegler er gået alt for vidt, mener bioethanol-industrien.

»De dommedagsudmeldinger, som den specielle rapporteur kommer med (…) er ikke blot uretfærdige, men også uacceptable for dem af os, som bidrager til denne voksende industri, og for millioner af mennesker verden over, som har gavn af vedvarende energi,« skriver repræsentanterne for industrien.

lone.andersen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også