Dong har ikke tryk på kedlerne

Rekordlave elpriser har i tredje kvartal fået Dong Energy til at skrue 40 pct. ned for strømproduktionen. Det kan tydeligt ses i regnskabet.

Trods røgslør fra en uventet opjustering formår topledelsen i Dong Energy ikke at skjule, at energikæmpen er kommet småhaltende ud af tredje kvartal.

Hovedforklaringen skal findes i rekordlave elpriser, som rammer Dong-forretningen hårdt. Bedre bliver det ikke af, at olie- og gasproduktionen er faldet. Det samme er salget af naturgas, som ydermere har oplevet prisfald i 2007 på 42 pct. sammenlignet med sidste år.

En nærlæsning af regnskabet afslører, at Dong et godt stykke af vejen selv bærer ansvaret for, at omsætningen i tredje kvartal er gået tilbage med 1,7 mia. kr. svarende til et fald på 19 pct.

De lave elpriser har nemlig fået Dong Energy til at skrue ned for kraftværkernes elproduktion med hele 40 pct. Men den risiko vil kommende investorer også stå overfor i fremtiden.

Dyk i overskuddet
»Når elpriserne er lave, er der en række værker, som ikke kan producere til over udbudsprisen. Derfor reducerer vi vores produktion,« siger Anders Eldrup, adm. direktør i Dong Energy.

Det kan tydeligt ses på driften. På papiret er overskuddet ganske vist vokset 800 mio. kr. i forhold til samme tid sidste år, men dengang var Dong ramt af ekstraordinære omkostninger på 2,2 mia. kr. Derfor er der reelt set tale om, at Dong kommer ud af tredje kvartal med et dyk i driftsoverskuddet på 1,4 mia. kr.

Optimisme


Det smitter af på bundlinjen, der blot formår at fremvise et overskud på 108 mio. kr. En markant tilbagegang i forhold til samme tid sidste år, da der var 643 mio. kr. i overskud.

Selv om kvartalsregnskabet ikke lægger op til jubelscener, er Anders Eldrup alligevel en glad mand.

»Det ser ud til, at 2007 ender med at ramme forventningerne ret præcist. I den forstand er 2007 et okay år,« siger Dong-chefen.

Den seneste mavepuster til Dongs økonomiske præstation ændrer da heller ikke på forventningerne til det samlede 2007-resultat. Nu peger Anders Eldrup på, at resultatet endda kommer til at ligge i den gode ende af skalaen. Således opjusteres forventningen til overskuddet på den daglige drift til 8,5 mia. kr., mens det præciseres, at bundlinjen ventes at vise et plus på 2,6 mia. kr.

Der er dog stadig et stykke vej op til 2006-præstationen, da driftsoverskuddet viste et plus på 8.793 mio. kr., mens nettooverskuddet landede på 4.917 mio. kr.

Når det gælder 2008, hvor børsnoteringen af Dong ventes at komme på skinner, holder Anders Eldrup kortene tæt til kroppen. Han glider således af på spørgsmålet om, hvorvidt det ud fra et salgsmæssigt synspunkt har vist sig at være godt, at børsnoteringen er udskudt.

»Vi er i en branche, der er meget afhængig af prisudsving på el, gas og olie, og langt hen ad vejen er det ikke noget, vi selv styrer. Så vi kan vanskeligt vide, om 2008 udvikler sig den ene eller anden vej,« siger Eldrup.

Børsnoteringen skulle være gennemført inden jul. Nu er den udsat på ubestemt tid.

michael.stenvei@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også