Advokater satser på mediation

Advodan vil satse benhårdt på mediation frem for retssager. Konkurrenterne har mindre travlt. Klienterne foretrækker nemlig stadig retssager, hedder det blandt andet.

En mediationsbølge skyller ind over den danske advokatbranche.

I løbet af kort tid har 200 advokater taget en mediatoruddannelse, der skal sætte dem i stand til at agere konfliktmægler mellem to stridende parter og dermed undgå langvarige retssager.

I foråret blev et særligt uafhængigt mediationsinstitut sendt på banen, og nu har den frivillige advokatkæde Advodan som de første indgået en aftale med instituttet om at stille mediatorer til rådighed for kæden med få dages varsel.

»Vi vil gerne skåne vores kunder for lange og dyre retssager i de tilfælde, hvor vi skønner, at det er rigtigt,« siger direktør i Advodan Tom Skovbon.

Lovende forsøg


Mediation har været brugt i adskillige år flere steder i udlandet, herunder England og USA, og i Danmark indledte man forsøg med mediation ved flere domstole i 2003. Resultaterne var så lovende, at justitsminister Lene Espersen (K) inden valget fremsatte et lovforslag, der skal gøre ordningen landsdækkende og permanent.

Kort fortalt skal mediatorerne forsøge at få to stridende parter til at blive enige om en løsning, der er tilfredsstillende for dem begge, eksempelvis fordi aftalen indeholder krav til begge sider af bordet.

»Hvis man har en konflikt mellem en leverandør og en virksomhed, kan man vælge at indbringe sagen for retten. Men det kan tage flere år, forholdet er ødelagt, og parterne kan tabe store summer. Mediation gør, at konflikten bliver løst lynhurtigt,« siger direktør i Mediationsinstituttet Lars Økjær Jørgensen.

Brug for advokater


Ifølge Økjær Jørgensen ender cirka tre fjerdedele af alle mediationssager med en aftale, og selv om advokaterne dermed må vinke farvel til honorarerne i forbindelse med langvarige retssager, er der alligevel tale om et stærkt forretningsområde for advokaterne, vurderer han. Begge parter er nemlig stadig flankeret af advokater under processen.

»Men amerikanske erfaringer har også vist, at den advokat, som har peget på en succesfuld mediation, bliver det store dyr i åbenbaringen for klienten. Og når han skal bruge en advokat igen, vælger han den, der står midt i solen,« siger Lars Økjær Jørgensen.

Mediation er stadig i sin vorden lyder det fra både Bech-Bruun og Ret & Råd, der begge dog spår mediation en stor fremtid.

»Klienterne finder det ikke interessant nok endnu. Hvis vi havde oplevet det samme pres fra klienterne, som vi havde håbet på, havde vi nok været mere aktive,« siger sekretariatschef i advokatkæde Ret & Råd Casper Grønnegaard.

Mediationsinstituttet har tidligere regnet sig frem til, at dansk erhvervsliv vil kunne spare mindst 625 mio. kr. om året ved at undgå retssager og i stedet løse konflikter med mediation.Læs også