De største banker har styr på kreditkrisen

USA Flere tab på risikobetonede lån, men tabene er væsentligt mindre end frygtet fra de internationale storbanker.

Washington

Optimistiske vurderinger og relativt små tab har skabt forventninger om, at verdens største banker er ved at få greb om den kreditkrise, der siden sommeren har påført dem tab for milliarder af dollars.

De amerikanske banker fortsætter ganske vist med at afskrive store beløb i takt med, at de får gennemgået deres investeringer i værdipapirer, der har grundlag i boliglån til den svageste del af det amerikanske marked kendt som subprime.

Disse nedskrivninger er imidlertid i de senere dage blevet mindre end forudsagt, hvilket har udløst forudsigelser om, at de største banker nu har registreret de alvorligste af deres tab i kølvandet på den internationale kreditkrise.

Tendensen blev understreget onsdag, da investeringsbanken Bear Stearns meddelte, at den vil nedskrive værdien af sine subprime lån med yderligere 1,2 mia. dollars, efter hvad banken betegnede som to meget udfordrende måneder.Mindre end forudset
Skønt der var tale om endnu et tab i milliardklassen, fik det en positiv modtagelse, idet analytikere havde forudset tab, der var blevet mindst dobbelt så store. Investeringsbankens aktiekurs steg i løbet af få minutter næsten 10 pct.

Udspillet fra Bear Stearns kom kort tid efter, at Bank of America, der er USA's næststørste, nedskrev sin beholdning af de risikobelastede værdipapirer med yderligere tre mia. dollars. Hermed når bankens samlede tab op på 4,6 mia. kr.

Flere analytikere fastslog, at der nok er tale om et betydeligt tab, men at det for en bank af den størrelse er noget nær en bagatel.

Sandsynlige tab
Bank of America indrømmer dog, at yderligere tab ikke kan udelukkes og måske endog er sandsynlige.

Udviklingen går i samme retning for de internationale storbanker.

Fra sit hovedkvarter i London meddelte HSBC, der målt efter markedsværdi er Europas største bank, at man havde afsat 3,4 mia. dollars til at dække tab på subprime lån.

Det var blot 1,4 mia. dollars mere, end banken havde forudsagt helt tilbage i juli, da den internationale kreditkrise brød ud i kølvandet på et stigende antal misligholdte lån og tvangsauktioner i USA.

Afskrivningen forhindrede dog ikke HSBC i at præsentere et større overskud for tredje kvartal.

Flere analytikere betegnede dette resultat som forbløffende. HSBC forklarede, at lån på nye markeder sikrede den største del af forbedringen.

Optimismen styrket
I USA blev optimismen samtidig styrket, da Lloyd Blankfein, der er chef for landets største investeringsbank Goldman Sachs, meddelte, at banken ikke planlægger væsentlige nedskrivninger på sine lån til subprime markedet.

Goldman Sachs står langt nede på listen over de banker, der har løbet en stor risiko med mange lån til den svageste del af boligmarkedet. Her var der udsigt til ekstra gevinster, så længe huspriserne steg med 10 pct. eller mere hvert år.

Bear Stearns er nummer ti på denne liste, som har investeringsbanken Merrill Lynch som en klar nummer et med en långivning på 46 mia. dollars.

Det er mere end dobbelt så meget som de 21 mia., der sikrer Citigroup en lidet eftertragtet plads som nummer to.

Disse risikobehæftede positioner blev ikke kun kostbare for de to storbanker, men også for deres topchefer. I sidste måned blev Stanley O'Neal tvunget til at forlade Merrill Lynch og han fik en uge senere følge af Charles O. Prince, der trådte tilbage fra posten som bestyrelsesformand og administrerende direktør i Citigroup.


..

Læs også