Kursklø til Royal Unibrew

Royal Unibrews aktier faldt med 94 kr. efter stor nedjustering og lukkede i kurs 518. Maribo Bryghus fra 1895 lukkes.

Ceres, Faxe og Albani fik en ordentlig kæberasler på børsen, hvor der blev skåret næsten 16 pct. af markedsværdien. De kendte ølmærkers moderselskab, Royal Unibrew, solgte for få pilsnere i 3. kvartal og måtte nedjustere forventningerne til hele året med 75 mio. kr.

Efter ni måneder af 2007 har ledelsen og bestyrelsen for Danmarks næststørste bryggeri lagt ansigtet i alvorlige folder, men uden selv at tage ansvaret. Nedturen forklares med rygeforbuddet på værtshuse, dårligt vejr, ringe grænsehandel og Carlsbergs aggressive prissætning.

Bryggeriets adm. direktør, Poul Møller, siger til RB-Børsen, at Carlsberg kører nogle aggressive priskampagner, og at det forhindrer mindre bryggerier som hans eget i at kunne hæve priserne. Til gengæld undrer det andre i branchen, at Royal Unibrew ikke hævede avancen for nogle måneder siden, da Carlsberg satte sine priser op med 3,8 pct.

Den ringere afsætning betyder rationaliseringer og lukning af to bryggerier, herunder det i Maribo. I alt 300 medarbejdere på verdensplan skal fyres samtidig med, at koncernen fortsat er på udkik efter opkøbsmuligheder.

Nye opkøb er også stærkt påkrævet. Royal Unibrew skal til nytår fremlægge en ny strategiplan til afløsning for den såkaldte Mach II som udløber i år. Foreløbig kommer der til at mangle 600 mio. kr. i omsætning i forhold til de opstillede mål. Koncernen regner kun med at sælge for 3,9 mia. kr. i 2007. Det er en manko på næsten 20 pct.

Manglende opkøb
»Det er rigtigt, at vi ikke har levet op til vores egen strategiplan, når det gælder omsætning. Vi mangler simpelthen ét opkøb for at få det til at gå op,« siger bestyrelsesformand Steen Weirsøe fra Royal Unibrew.

I har talt og talt om opkøb, så hvorfor er det ikke gennemført?

»Det er ikke lykkedes os at finde emner, som vi kunne forsvare at købe. Vi vil ikke vokse på omsætningen bare for at vokse. Det skal ske for at skabe værdi for aktionærerne. Kan det ikke lade sig gøre, vil vi hellere lade være med at købe,« siger Steen Weirsøe.

Royal Unibrew omsatte i årets første ni måneder for 2,9 mia. kr. med et overskud før skat på 143 mio. kr. For hele året ventes et overskud på mellem 290 og 310 mio. kr. inklusive ekstraordinære poster.

Det er 75 mio. kr. lavere end tidligere udmeldt.


Læs også