Kantinemad skal på skrump

Kantinemaden på de danske arbejdspladser er ikke sund nok. Derfor formulerer Fødevarestyrelsen nu en kostpolitik, der skal hjælpe de statslige arbejdspladser til sundere frokoster - på tide, lyder det fra kantineleder.

Sund frokost? Jamen, vi har da en skål salat.

Vi indtager en stor del af den daglige mad på arbejdspladsen - men kantinemaden er ikke sund nok.

Generelt kniber det med at spise tilstrækkeligt frugt og grønt, og kantinernes smørrebrød og varme retter indeholder for meget fedt og salt til at gå under betegnelsen ”sund mad”. Det viser en undersøgelse af kantinemad fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet af den frokost, som 180 medarbejdere har spist fra 15 private og offentlige arbejdspladsers kantiner.

»Når der er buffet, spiser medarbejderne ofte mere frugt og grønt, fordi det både er nemt og inkluderet i prisen. Hvis man derimod skal købe salaten som et ekstra tilbehør, vælger mange den fra,« siger Anne Dahl Lassen fra Fødevareinstituttet og understreger, at dette gælder både for kvinder og mænd.

En af undersøgelsens konklusioner er, at der oftest er mulighed for at sammensætte et sundt måltid. Men det er ikke nok, mener Anne Dahl Lassen - for hele kantinens udbud bør være sundt og velsmagende, og der er et godt stykke vej til endnu.

»Det er umuligt for folk at vide, hvor meget fedt en varm ret indeholder. Derfor bør kantinerne sørge for sund mad, så folk trygt kan tage maden på deres tallerken,« siger hun.

Behov for kostpolitik
Hos Fødevarestyrelsen vurderer man, at der er behov for at gøre en indsats på kantineområdet. Derfor skal der nu udarbejdes en kostpolitik for de statslige arbejdspladser med en række målsætninger og inspiration til de kantineansvarlige. På Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk råder man ind til videre kantinerne til at sætte både konkrete og overordnede mål for maden. Her finder man vejledning til at formulere sin egen kostpolitik ved at ændre på vaner og rutiner, tænker i nye retter, opskrifter og tilberedning. Alt sammen er ment som en hjælp og rettesnor for arbejdspladser i den offentlige sektor - men private virksomheder er også velkomne til at kigge med. Inden udgangen af 2008 skal kostpolitikken være færdigformuleret.

Jannik Skovlund er kantineleder i virksomheden Systematic Software Engineering i Århus og mener, at det er på høje tid at det offentlige formulerer en kostpolitik. I softwarehuset har man i knap fem år lavet en grøn frokostbuffet til de ca. 330 medarbejderne, ligesom der findes en gratis frugt- og grøntordning.

»Vi laver en varieret og sund buffet - uden på nogen måde at være fanatiske,« siger Jannik Skovlund, som forklarer, at man trods den sunde profil stadig kan finde mayonnaise til de kogte æg på frokostbordet.

Men derudover er der masser af grøntsager i den varme mad, grøn garniture til kødet, blandede salater, stor salatbar og daglige fiskeretter og vegetarretter med bønner og linser.

»Vi er ikke herrer over, hvad folk fylder på tallerkenerne - når maden er god, fylder de mere på tallerkenerne, og så er man egentlig lige vidt,« siger kantinelederen, som derfor bruger mindre frokosttallerkener i sin buffet.

Opskrifter med hjem
Målet er, at kantinemaden skal inspirere medarbejderne og give dem ideer til at lave sund mad derhjemme, og kantinens oplever de da også ofte, at medarbejdere spørger om opskrifter og gode råd.

I Systematics kantine finder man ingen store skilte eller sundhedsplancher, for Jannik Skovlund ser ingen grund til at råbe højt om sundhed og løfte pegefingre.

»Det er ikke nødvendigt, for folk kan godt selv se, at der er grøntsager i maden. Jeg vil hellere bruge min energi på at gøre maden lækker og indbydende - og pynte lidt op, så der ser godt ud i buffeten,« siger Jannik Skovlund.

Fokuser på udseende


Hans råd til andre kantiner, som gerne vil lave sundere mad, er at fokusere på madens udseende:

»Lækre, farvestrålende grøntsager sælger godt i en buffet. Man skal holde sig fra grå og udkogte broccoli - for maden skal være flot og interessant at putte i munden. Langt de fleste kan virkelig godt lide den sunde mad - så mit råd er vist bare, at arbejdspladserne skal se at kaste sig ud i det,« siger Jannik Skovlund.

Derudover mener han, at det er en god idé at lave et kantineudvalg, og som hos Systematic give plads til maddebat og opskrifter på virksomhedens hjemmeside.

Brancheenheden Danish Meat Association uddeler hvert år Kantineprisen til en kantine, som har gjort det ekstra godt.

Også her sætter man i år fokus på sundhed, og prisen gives til en kantine, som gør en særlig indsats for at servere et sundt og sanseligt måltid.

ulla.stilling@jp.dk


Læs også