Baghjul til danske butikstyve

Danmark blandt de mest lovlydige i Europa. USA har langt flere butikstyverier, og de mest populære tyvekoster er kosmetik, alkohol og dametøj.

Danmark er blandt de lande i Europa, som har bedst styr på tyveri og svind i butikkerne. Detaihandelen herhjemme er nr. fem på listen over landene med de mest lovlydige kunder og medarbejdere. En ny undersøgelse afslører samtidig, at problemet er langt større både i USA og i Asien. Kosmetik, alkohol og dametøj er de mest udsatte varer for tyveri.

Svind og tyveri er blevet en smule mindre i Danmark i det seneste år, men der forsvinder fortsat varer for mere end tre mia. kr. I Europa ligger kun Østrig, Schweiz, Island og Tyskland bedre placeret. Tjekkiet, Grækenland og Slovakiet har de største problemer med svind og tyveri. Det viser en analyse fra Centre for Retail Research, som undersøgt omfanget af tyveri og svind i 30 lande over hele verden.

Europæisk stigning
I Europa forsvinder der varer for i gennemsnit 1,26 pct. af omsætningen, og det er lidt mere end sidste år. Knap halvdelen skyldes uærlige kunder, der har varer med i tasken, som de ikke har betalt for. Medarbejderne står for en tredjedel af tabet, fordi de stjæler varer eller penge fra butikkerne, mens resten skyldes interne fejl.

Problemets omfang er dog langt større i USA, hvor 1,52 pct. af omsætningen forsvinder fra butikkerne. I de amerikanske butikker er det først og fremmest medarbejderne, som er problemet. Næsten halvdelen af svindet skyldes tyveri blandt medarbejderne.

»Lønniveauet er væsentligt lavere i USA, og det kan være en forklaring på, at medarbejderne stjæler sig til en lønregulering,« siger Allan Mortensen, der er direktør for sikkerhedsfirmaet Checkpoint Systems Danmark. Selskabet er samarbejdspartner med konsulentvirksomheden, som står bag den globale undersøgelse.

Ansattes tyveri
Medarbejdertyveri er også langt højere repræsenteret i de amerikanske kriminalstatistikker. 26 pct. af alle politianmeldelser vedrørende tyveri og røveri fra butikker kan henføres til ansatte. I Europa er andelen kun på to pct.

Centre for Retail Research har for første gang inddraget asiatiske lande i undersøgelsen. Her står det endnu værre til med lovlydigheden. I Indien forsvinder næsten tre pct. af omsætningen på grund af tyveri og svind, mens andelen er 1,65 i Thailand. Det er især kunderne, som foretager tyveri i butikkerne.

Mens der er store globale forskelle i omfanget af svind og tyveri, så går tyvene stort set efter de samme varer, uanset om de stjæler i Europa, USA eller Asien.

Kosmetik og parfume stjæles hyppigst, mens alkohol og damebeklædning kommer på de næste pladser. Designertøj, barberblade, dvd og cd-skiver er også populære produkter, når der stjæles.

Der er dog også regionale forskelle. I USA kommer tyveri af autotilbehør ind på andenpladsen, mens byggematerialer ligger højt på listen over de mest populære tyvekoster i Asien.

Læs også