Danish Crown haler ind på konkurrenternes afregning

Efter flere år sidst i feltet har Danish Crown styrket sin konkurrencekraft og indhenter nu konkurrenterne.

Danish Crown har leveret et overraskende flot resultat og sender en bonuscheck på næsten 1,2 mia. kr. ud til de hårdt trængte danske svineproducenter.

Resultatet bekræfter, at Danish Crown det seneste år er kommet langt tættere på målet om at være konkurrencedygtig med de store tyske slagterier.

Andelsselskabet Danish Crown er ejet af de danske svineproducenter, og det ultimative succeskriterium er derfor selskabets evne til at betale en høj afregningspris for de 1,6 mia. kg. svinekød, andelshaverne årligt leverer.

Afregning kritiseret
De seneste år har Danish Crown været under skarp kritik fra sine andelshavere, fordi de tyske slagterier har været i stand til at udbetale en langt højere afregning. I forrige regnskabsår var de tyske slagteriers forspring således 84 øre pr. kilo svinekød. Det svarer til et indtjeningsefterslæb på 1,3 mia. kr. for de danske svineproducenter.

På baggrund af det netop offentliggjorte regnskab er det imidlertid muligt at beregne, at dette efterslæb nu er reduceret til 25 øre - svarende til 400 mio. kr.

Dermed har ledelsen i Danish Crown mere end levet op til målet om at halvere de tyske slagteriers forspring. Samtidig viser beregninger foretaget af Morgenavisen Jyllands-Posten, at Danish Crown nu har overhalet de franske og hollandske slagterier - målt på evnen til at afregne ejerne en høj pris for svinekødet.

»Det er et virkelig flot resultat. Jeg er overbevist om, at vi indhenter tyskerne næste år. Det er også på tide, for vi har snart været bagud i syv år, så jeg ser frem til syv fede år,« siger Torben Poulsen, formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter

Den positive udvikling er bemærkelsesværdig, da Danish Crown det seneste år har været ramt af to alvorlige slagteribrande, som i perioder har lammet store dele af selskabets slagtekapacitet.

Mange markeder
»Vores styrkede konkurrencedygtighed skyldes primært, at vi følger en strategi, hvor salget spredes på mange markeder. Det seneste år har mulighederne været bedre ude på verdensmarkedet end i Europa. Salget til Japan, Korea, Kina og Australien har udviklet sig positivt det seneste år,« fortæller Kjeld Johannesen, adm. direktør i Danish Crown.

Ifølge Kjeld Johannesen skyldes den styrkede konkurrencekraft også, at Danish Crown nu for alvor får effekten af de seneste års automatisering og effektivisering af selskabets slagterier. Også udflagningen af en stor del af selskabets produktion til blandt andet Polen og Tyskland medvirker til at reducere Danish Crowns omkostninger.

Danish Crowns intense fokus på automatisering og udflagning skyldes de meget høje danske lønninger, som i årevis har været en af de væsentligste årsager til selskabets manglende konkurrencedygtighed.

Danish Crown har endnu ikke offentliggjort regnskabstal for sine mange datterselskaber - herunder Tulip. Men Kjeld Johannesen fortæller, at det er svinekødsdivisionen, der har trukket fremgangen i selskabets konkurrenceevne det seneste år.

Kritisk lav afregning
Størstedelen af årets resultat sendes ud til andelshaverne i form af den såkaldte restbetaling. Den bliver i år 75 øre for hvert kilo svinekød, den enkelte andelshaver har leveret.

Glæden over Danish Crowns forbedrede konkurrenceevne tager dog næppe overhånd blandt selskabets andelshavere. De kan ikke leve af, at selskabets er rykket tættere på de tyske konkurrenter, da afregningsniveauet i begge lande er kritisk lavt.

»Vi er meget bevidste om, at vores andelshavere er særdeles presset på økonomien på grund af de høje foderpriser. Det dæmper glæden over, at vores relative konkurrencedygtighed er styrket så markant,« understreget Kjeld Johannesen.

Danish Crowns omsætning er det seneste år faldet 4,2 mia. kr., hvilket skyldes frasalg af flere datterselskaber. Danish Crown lægger det kommende år an til betydelig vækst i blandt andet Storbritannien, Sverige og Slovakiet. lars.attrup@jp.dk

Læs også