Bidsk nej til Carlsberg-bud

bryggeri Bestyrelsen for det skotske bryggeri S&N afviser fortsat at gå i dialog og fastholder, at dansk-hollandsk bud - nu på 104 mia. kr. - er for lavt.

Carlsberg og Heineken må indstille sig på at vente til tirsdag med at få et mere uddybende svar på deres forhøjede tilbud på Scottish & Newcastle. Foreløbig har skotterne endnu en gang snerret et bidsk ”nej” til de 104 mia. kr., som det dansk-hollandske konsortium vil betale.

På tirsdag holder S&N et analytikermøde, hvor man vil komme med en opdatering på sin økonomiske udvikling. Det er den direkte grund til Carlsberg/Heinekens timing. Bestyrelsen for S&N har nu i fire uger nægtet at gå i dialog om det oprindelige tilbud på 730 pence pr. aktie, eller ca. 100 mio. kr., og derfor forsøgte byderne at lokke dem på banen med et forhøjet bud til 750 pence.

»Vores forhøjede pris er en mulighed for S&N's aktionærer til at opnå en væsentlig højere pris end værdien af S&N som selvstændig virksomhed,« siger koncernchef Jørgen Buhl Rasmussen fra Carlsberg.

Carlsberg og Heineken forsøger hermed at tale direkte til aktionærerne i bryggeriet og deres pengepung. Lige før konsortiets forhøjede tilbud var prisen på S&N-aktien dalet til 740 pence pr. aktie eller 10 pence lavere end det ny tilbud.Faldende aktiekurser
»Det marginalt højere bud fra Carlsberg og Heineken er en fortsættelse af det tidligere forsøg på at købe S&N's unikke varemærker billigt. Vi anbefaler vores aktionærer på det kraftigste til at forholde sig i ro,« lyder det fra bestyrelsesformand Sir Brian Stewart, S&N, der fortsat ikke vil tale om fremtiden over en øl med hverken danskere og hollændere.

Men på kort sigt arbejder tiden imod S&N. Flere af verdens største bryggerier har netop aflagt kvartalsregnskaber, og de har ikke levet op til forventningerne. Det har givet faldende aktiekurser, hvilket lægger en dæmper på den generelle bryggeri-optimisme. En af Storbritanniens mest indflydelsesrige bryggerianalytikere, Matthew Webb fra Cazenove, advarer da også om, at den optimale prissætning af S&N kan have ændret sig.

»Vi har i længere tid troet på, at 800 pence pr. aktie ville være nødvendig for at konsortiet kunne sikre sig S&N. Og selv om jeg fortsat mener, at 800 pence er en fair pris for både køber og sælger, ser jeg nu en risiko (for aktionærerne) for en lavere pris. Et succesfuldt bud vil sandsynligvis ligge i intervallet 780-800 pence,« siger Matthew Webb.Pressede bydere
Prispresset i nedadgående retning stammer fra de andre bryggeriers regnskabstal og især fra manglen på andre bydere samt læren af kollapset i overtagelsesforsøget af supermarkedskæden Sainsbury. Her faldt aktiekursen skarpt, da manøvren ikke lykkedes. Samme udvikling kan aktionærerne i S&N roligt se frem til, hvis Carlsberg/Heinekens overtagelsesforsøg glipper. Før rygterne om konsortiets bud lå aktiekursen helt nede på 530 pence.

De dårlige udsigter for aktiemarkederne presser ikke alene S&N, men også de to bydere. På gårsdagens telekonference stod det klart, at flere af de hollandske aktieanalytikere synes, at Heineken betaler en dyr pris for at sikre sig aktiviteterne i Storbritannien. Det er aftalt, at Heineken skal betale 46 pct. af de 104 mia. kr. og Carlsberg 54 pct.

I Danmark er Carlsberg til gengæld presset af, at aktierne i bryggeriet er faldet i værdi siden budkrigen på S&N begyndte. Det betyder, at det bliver sværere og dyrere for Carlsberg at rejse de næsten 60 mia. kr., man skal betale som sin del af købet.


Læs også