Insidersag trækker ud

En historisk stor nordisk sag vokser, mens svensk politi bokser med at få oplysninger fra en række andre lande. Den danske sigtedes forsvarer tror ikke på, at den endelige tiltage ligger klar i år.

Der er allerede otte mistænkte i sagen, og de skal angiveligt have begået insiderkriminalitet for mange millioner kroner. Men sagen vokser tilsyneladende endnu.

Det signalerer den svenske anklager Robert Engstedt om den insidersag, han har efterforsket siden foråret.

»Sagen er i hvert fald ikke blevet mindre,« siger han og er generelt meget nærig med oplysningerne.

Ifølge svenske medier har efterforskningen afsløret nye, hidtil ukendte aktiehandler i hidtil ukendte lande.

Sagen handler om ulovlig insiderhandel med en række aktier på alverdens børser. Netop fordi de mistænkte angiveligt har handlet på mange landes børser, er efterforskningen tilsvarende omfattende.

»Vi har jo været nødt til at anmode om assistance og retshjælp fra en lang række andre lande, og den slags tager ind imellem meget lang tid, fordi nogle myndigheder er længere om det end andre. Vi lever jo på mange måder i en grænseløs verden, men juridisk eksisterer nationalstaterne stadig,« siger Robert Engstedt.

Ikke afhørt siden juni
Svensk politi har konfiskeret både penge og værdier for mange millioner kr. og skal løbende søge om forlængelse hos de svenske domstole. Udskydelserne begynder at undre Jan Karlsson, som er advokat for den dansker, som er en af de mistænkte i sagen.

»Jeg synes vel efterhånden, man burde have fået alt materialet fra de udenlandske myndigheder. Der er trods alt gået et halvt år,« siger Jan Karlsson.

Karlsson siger, at hans klient ikke er blevet afhørt siden i dagene før sankthans, hvorefter danskeren blev løsladt.

Ikke færdig i år
Anklageren, Robert Engstedt, tør ikke love at blive færdig med efterforskningen på denne side af nytår.

Det regner Jan Karlsson heller ikke med.

»Anklageren har tidligere sagt, at han håbede på at have sagen færdig i november. Jeg har for min del hele tiden sagt, at vi snildt kunne passere årsskiftet, så i den forstand er jeg ikke spor overrasket,« siger Jan Karlsson.Læs også