Børschef skal redde storbank

Efter at have ført Wall Street-børsen ud af en alvorlig krise, får John Thain nu samme opgave i investeringsbanken Merrill Lynch, men denne gang bliver den meget vanskeligere efter store tab på subprime-lån.

Washington

John Thain, der har fået æren for at modernisere og udvide New Yorks berømte børs i Wall Street, skal nu føre den berømte investeringsbank Merrill Lynch ud af en krise, der har sendt chokbølger gennem den internationale finansverden.

Merrill Lynch er blevet ramt hårdere end nogen anden amerikansk bank af de store tab, som mange har fået i kølvandet på et stigende antal misligholdte boliglån og tvangsauktioner på den svageste såkaldte subprime del af dette marked.

Efter at Merrill Lynch havde været tvunget til at afskrive 8,4 mia. dollars, blev bankens topchef, Stanley O'Neal, tvunget til at træde tilbage. Bestyrelsen mistede den sidste rest af tillid til chefen, da han på egen hånd indledte forhandlinger om en fusion med en konkurrerende bank.

Den 52-årige John Thain blev hurtigt nævt som kandidat til topposten, men hans udnævnelse kom som noget af en overraskelse på Wall Street, hvor stifteren af en stor investeringskoncern, som Merrill Lynch er medejer af, blev betragtet som favorit.

Bestyrelsen synes dog at have haft flere grunde til at vælge den ungdommeligt udseende Thain. Han har ikke kun haft stor succes på børsen, men han har også fra mange års arbejde i investeringsbanken Goldman Sachs indgående erfaring med de problemer, som har tvunget Merrill Lynch i knæ.

John Thain indrømmede, at det vil tage nogen tid at løse investeringsbankens problemer, der ifølge flere iagttagere stikker dybere end den akutte krise med de kostbare boliglån.

Intern strid
Merrill Lynch har i de senere år været plaget af interne stridigheder og dårligt arbejdsklima. Mange kritiserede direktør O'Neal for at være for hårdhændet og for ikke at forstå bankens årelange traditioner.

For John Thain bliver det ikke noget nyt at overtage ledelsen af en kriseramt virksomhed. Da han i 2004 blev hentet fra en position som vicedirektør i Goldman Sachs til børsen i Wall Street, skete det i kølvandet på en lammende skandale. Børsens tidligere chef Richard Grasso var blevet tvunget bort, da det blev afsløret, at han havde givet sig selv en lønpose på omkring 140 mio. dollars for at lede, hvad der den gang var et interessentskab, som ikke skulle give overskud.

Thain, der havde en årsløn omkring 20 mio. dollars hos Goldman Sachs, gik ned til 4 mio. på børsen. Han fik hurtigt renset ud, og blot et år senere købte han den konkurrende elektroniske børs Archipelago.

Samtidig blev børsen omdannet til et aktieselskab, og herefter kom der for alvor gang i ekspansionen. Et længere opgør med Deutsche Börse i Frankfurt blev afsluttet, da Thain købte europæiske Euronext.

I løbet af få år var det hermed lykkedes at forvandle en kriseplaget børs til branchens klart dominerende. Samtidig blev grundlaget lagt for en teknologisk fornyelse, som endnu ikke er afsluttet.

Merrill Lynch har ikke givet detaljer om Thains kontrakt. Det betragtes som givet, at han får mere end forgængeren, der i løbet af fem år tjente 70 mio. dollars og desuden kunne tage pension og aktier for 161 mio. dollars med sig ud af svingdøren.

klaus.justsen@jp.dk

..

Læs også