Tokyo i defensiven

MARKEDER Investorerne er begyndt at tvivle på julesalget i USA - og det gav kursfald.

Siden begyndelsen af november har det japanske aktiemarked fået en brutal medfart, og fredag var ingen undtagelse, så ved lukketid landede det ledende Nikkei-indeks på det laveste niveau i 15 måneder. Alene under de seneste 14 dages handel har børsen i Tokyo sat knap 10 pct. af sin værdi over styr, så der er måske ikke noget at sige til, at flere af analytikerne virker en smule opgivende i mælet.

Et stykke hen ad vejen er europæerne og japanerne ramt af de samme problemer - nemlig styrkelsen af deres respektive valutaer over for den amerikanske dollar. Efterhånden som den amerikanske valuta taber styrke over for yennen, bliver det vanskeligere for de japanske eksportvirksomheder at afsætte deres produkter på det vigtige nordamerikanske marked samtidig med, at deres indtjening i dollars bliver mindre værd.

Velkendt problematik
Selv om problemstillingen er en gammel kending, er den fortsat kilde til ærgrelse samt irritation på aktiebørsen i Tokyo, og harmen går primært ud over de eksportorienterede selskaber. Netop japanske virksomheder med stor afsætning af forbrugsrelaterede varer i USA har fået en ny udfordring på halsen i form af forventninger om et slapt julesalg.

De amerikanske detailsalgstal for oktober viste ellers, at der stadig var vækst i butikkernes omsætning, men den gunstige udvikling kan snart være en saga blott, hvis afmatningen i boligmarkedet fortsætter med uformindsket styrke.

Og det er der desværre meget, som tyder på, hvilket i kombination med de hastigt stigende energi- og fødevarepriser risikerer at gøre indhug i husholdningernes forbrugsmuligheder og dermed reducere julesalget.

Så i lyset af den stærke yen og formodningerne om et skuffende julesalg i USA valgte investorerne i Tokyo at skrue ned for efterspørgslen efter de eksportrelaterede selskaber, så det var inden for denne sektor, at nogle af dagens større kursfald skulle findes. Adskillige andre grupper fik ligeledes kærligheden at føle, da investorerne i mere eller mindre grad har dæmpet deres forventninger til den global vækst og derigennem til virksomhedernes indtjening.

Bankerne gik på ingen måde ram forbi af fredagens surmuleri, for investorerne har en grim fornemmelse af, at kreditkrisens lange arme uden besvær også kan nå de japanske øer, og sidst på eftermiddagen måtte en af sværvægterne Mizuho Financial Corp. indkassere et minus på 2,6 pct.

Er aktierne for lavt prissat?
Efter den seneste nedtur i det japanske aktiemarked mener flere af analytikerne i de japanske finanshuse, at aktierne på børsen i Tokyo er undervurderede eller for lavt prissat, om man vil. Men under de nuværende konditioner og stemningsforhold i markedet har det ingen større betydning for investorernes adfærd, da mange har valgt at se tiden an, inden de tager beslutninger om eventuelle porteføljeudvidelser.

Fast besluttet på at gøre en god handel inden weekenden smøgede investorerne i New York ærmerne op, og umiddelbart efter åbningen fredag eftermiddag så det amerikanske aktiemarked ud til at være præget af lovende takter. Efter tre dage med kursfald mente flere investorer, at tiden var inde til at jagte oversolgte aktier, men gassen gik snart af ballonen, og sidst på eftermiddagen havde de negative vibrationer fået lettere ved at gøre sig gældende i markedet.

Stemningen har været bedre
Stemningen lod en del tilbage at ønske, og endnu en gang var det bekymringerne over kreditkrisen samt risikoen for aftagende økonomisk vækst som følge af faldende privatforbrug, der stækkede investorernes købelyst. Dagen forinden havde detailhandelskæden J.C. Penny nedjusteret sine estimater for julehandelen, hvilket forstærkede investorernes bange anelser og endvidere gav genlyd i Tokyo.

Og så hjalp det selvfølgelig heller ikke på humøret, at FedEx Corp. fredag rykkede ud med en nedjustering af forventningerne til resultatet i såvel 2. kvartal som i hele 2007/08. Baggrunden for de dæmpede resultatprognoser var stigende brændstofpriser samt et vanskeligt fragtmarked i USA.

Hewlett-Packard sørgede derimod for et glædeligt indslag, da aktien steg i forlængelse af meldinger fra finanshuset Morgan Stanley, der valgte at hæve sin anbefaling af aktien fra neutral til overvægt.

Som ekstra salt i såret blev der fredag offentliggjort tal for den amerikanske industriproduktion, og den faldt i oktober med 0,5 pct. i forhold til måneden før, da den var steget med 0,2 pct. Analytikerne havde ikke forestillet sig en så voldsom tilbagegang i industriproduktionen - estimaterne lå i gennemsnit på en stigning på 0,1 pct. - men fremlæggelsen gav i første omgang ikke anledning til større bevægelser i aktiemarkedet.

claus.greve@jp.dk

Læs også