Næsestyver til allergiselskab

Et kikset forsøg med allergimedicin i USA sendte ALK-Abelló-aktien i gulvet inden weekenden.Flere analytikere betragter det som en overreaktion.

Nogen burde måske give kvajebajere i allergiselskabet ALK-Abellós fredagsbar i går. En forkert rekruttering af patienter i et igangværende forsøg i USA har gjort, at studiet ikke kunne bevise, hvad det skulle, og det sendte i går aktien i frit fald på Københavns fondsbørs.

Den fik på få timer skåret over en tredjedel af sin værdi, svarende til et fald på 35 pct. eller over tre mia. kr. i markedsværdi. Faldet skyldes primært, at investorerne frygter, at der nu går betydeligt længere tid, inden ALK-Abelló kan gøre sig håb om at få sin allergitablet Grazax ud på det amerikanske marked.

Men adm. direktør Jens Bager fra ALK-Abelló siger, at det ikke er så dramatisk.

»Når man går i gang med et stort studie som dette, opretter man centre, hvor læger skal indrullere patienter. I dette tilfælde har nogle af lægerne ikke fulgt retningslinierne fuldstændigt, og derfor har vi fået de forkerte patienter ind. Det er møg-ærgerligt,« siger Jens Bager.

Venter på græssæson
Allergibehandlingen Grazax er beregnet til at virke på middel til svært ramte allergikere, men en stor del af patienterne i det aktuelle studie havde kun milde symptomer, og derfor har man ikke kunnet se en klar effekt af behandlingen.

Dermed har ALK-Abelló og partneren Schering-Plough heller ikke bevist, at tabletten virker.

Problemet er, at man ikke straks kan sætte et nyt forsøg i gang når det drejer sig om allergimedicin. Man må vente på næste græssæson.

»Det er meget uheldigt. Men jeg synes, et kursfald på over 35 pct. er en overreaktion. Det ser stadig ud til, at behandlingen virker,« siger aktieanalytiker Frank Hørning Andersen fra Jyske Bank. Han pager på, at Grazax er godkendt til det europæiske marked, og at salget her går som forventet.

To nye studier
Både han og Jens Bager fra ALK-Abelló henviser til, at Schering-Plough stadig har tillid nok til projektet til, at de sætter to nye studer i gang. Det ene er et etårigt studie, som i løbet af allergisæsonen i 2008 skal bevise effekt og sikkerhed for behandlingen på voksne patienter.

Det andet er rettet mod børn.

»Vi tror stadig, vi når at få behandlingen på det amerikanske marked til sæsonen 2010, det ændrer vi ikke ved. Vi og Schering-Plough har stadig fuld tillid til produktet,« siger Jens Bager.

lone.andersen@jp.dk

Læs også