Wallenberg i øjnene

De danske brillebutikker og optikere kommer til at miste kunder, hvis den svenske pengetank Investor får magt, som den har agt.

Wallenberg-familiens pengetank har skudt et trecifret millionbeløb ind i Memira, en nordisk kæde af klinikker, som udbyder laserkirurgi af øjne, hvor nærsynethed, bygningsfejl mm. fjernes ved en operation. Ambitionen er at få den nu 25 klinik store kæde til at vokse betydeligt. I Danmark er der for nærværende kun tre klinikker i hhv. København, Århus og Viborg, men de skal udvides med afdelinger i Ålborg og Odense og siden hen også i andre større provinsbyer. Strategien er at rette op på den skævhed, der er i Norden, hvor 5.000 danskere har ladet sig operere ud af et potentielt marked på 1,5 mio. mennesker. I Sverige og Norge bliver dobbelt så mange opereret, og i USA og Storbritannien er det ti gange så mange i forhold til indbyggertallet.

Ifølge den svenske avis Dagens Industri har Investor via datterselskabet IGC skudt omkring 140 mio. kr. ind i Memira og fået en 40 pct. ejerandel. Den kapitalindsprøjtning skulle gerne munde ud i en omsætning på omkring 230 mio. kr. i 2010, hvor den nu er omkring små 140 mio. kr.

loa

Læs også