Mangel på arbejdskraft truer julefesten

Hundredvis af butikker og restauranter kan ikke skaffe ekstra arbejdskraft op til jul. Der er brug for op mod 15.000 fuldtidsstillinger.

Manglen på arbejdskraft truer med at gå ud over julehandelen og de mange julefrokoster. Hundredvis af butikker og spisesteder kan ikke skaffe tilstrækkeligt med arbejdskraft til den travle julemåned. Det kan gå ud over serviceniveauet, og der er risiko for køer og ventetider i forretninger og på restauranter.

»Detailhandelen har et generelt problem med mangel på arbejdskraft, og det bliver særlig udtalt december, da en stor del af årets omsætning hentes hjem. Mange butikker kan have svært ved at yde kunderne den service, som de gerne vil,« siger Jens Brendstrup, der er cheføkonom i Danske Erhverv.

Organisationen vurderer, at der er behov for op mod 15.000 fuldtidsstillinger for at håndtere juletravlheden i en række erhverv og brancher. Langt de fleste arbejder på deltid, så det reelle antal medarbejdere er langt større.

Studerende kan vælge og vrage mellem job, og grupper, som ellers er uden for arbejdsmarkedet, trækkes ind for at klare presset. Det gælder bl. a. handicappede og kontanthjælpsmodtagere.

Importerer arbejdskraft
For mange restauranter og spisesteder er perioden op til jul årets vigtigste, hvor en stor del af indtjeningen hentes hjem. Erhvervet henter arbejdskraft i Sverige, Tyskland, Polen og andre lande i et forsøg på at klare arbejdspresset. Men mange restauranter må også ændre koncept eller skrue ned for ambitionerne.

»I sommer måtte mange restauranter sige nej til selskaber, fordi de manglede arbejdskraft. Siden er der sket store tilpasninger i branchen. Spisesteder har fravalgt a la carte-servering til fordel for buffet eller tapas, som kræver færre ansatte. Jeg har ikke hørt om aflysninger af julearrangementer, men erhvervet er presset,« siger Lone Njor Hult, der er direktør i Horesta, hotellernes og restauranternes brancheforening.

Den seneste jul gav butikker og restaurationer store udfordringer med at skaffe tilstrækkeligt med hænder til at klare det øgede arbejdspres. Det lykkedes at komme igennem uden alvorlige svigt i forhold til kunderne, men problemet er større i år.

Værre end sidste år
»Jobsituationen er blevet værre i forhold til sidste år, så det bliver endnu sværere for arbejdsgiverne at skaffe den nødvendige arbejdskraft,« siger Jens Brendstrup.

Trods ihærdige anstrengelser er det masser af ubesatte stillinger, og det betyder, at de fastansatte må arbejde endnu hårdere op til jul. Mange har store mængder overarbejde, fordi det er umuligt at skaffe afløsning. Det gælder bl. a. i tøjbranchen.

»De udvidede åbningstider har gjort problemet større. Mange butikker holder åbent hver søndag frem til jul, og det betyder, at der er medarbejdere, som er på arbejde hver eneste dag fra slutningen af november og frem til juleaften,« siger Jens Birkeholm, der er direktør i Dansk Tekstil Union, DTU.

I Storkøbenhavn løser man en del af problemet ved at hente midlertidige medarbejdere i det sydlige Sverige.

BRANCHENYT
Læs også