Vindmøllefest uden statsstøtte

Vindmølleejere kan nu få en garanteret pris på vindmøllestrøm, der overstiger markedsprisen og faste tilskud fra elkunderne. Det er et klart bevis på, at vindmøllernes årlige milliardstøtte er unødvendig, lyder kritikken.

Ejere af vindmøller kan fra nytår få en garanteret pris på vindstrøm gennem Vindenergi Danmark. Løsningen vækker opsigt, fordi den åbner for afregningspriser, der ligger over, hvad mølleejerne i dag kan få for strømmen på det frie marked inklusive statstilskud.

Vindenergi Danmark sælger strøm fra 1.500 vindmøller og oplyser, at der allerede er underskrevet kontrakter svarende til 5 pct. af den samlede vindmøllestrøm, hvilket glæder direktør Niels Dupont.

»Vi er sat i verden for at hjælpe vindmølleejere. For os er det ligegyldigt, om de vælger at prissikre produktionen eller sælger på det frie marked,« siger han.

Unødvendigt tilskud
For 38 af Danmarks største virksomheder samlet i Foreningen af Slutbrugere af Energi (FSE) ses det nye tilbud imidlertid som et klart bevis på, at vindmølleejere sagtens kan få økonomien til at hænge sammen uden årlige milliardtilskud betalt af landets elkunder.

Alene i 2005 og 2006 har elkunderne betalt 2,8 mia. kr. i støtte til landets vindmølleejere.

Det er Nordjysk Elhandel, der står bag fastpris-ordningen. Første udspil fra elhandelsselskabet lyder på en garanteret pris på 38 øre for hver produceret kilowatt-time (kWh).

Statsstøtten til størstedelen af landets 5.300 vindmøller bortfalder, når markedsprisen runder 37 øre.

»Det her viser klart, at der ingen grund er til, at elkunder betaler tilskud til vindmølleejere. Over tid fører det bare til højere priser på vindmøller,« siger Peter M. Nielsen, formand for FSE og til daglig underdirektør i Danisco Sugar.

FSE's kritik bliver ikke mindre af, at tilbuddet fra Nordjysk Elhandel gør det muligt for mølleejere både at få statstilskud og en garanteret høj afregningspris, hvilket kan bringe den samlede afregningspris op på 48 øre pr. kWh.

Flertal vil doble støtte
Ifølge Vindenergi Danmark har mølleejerne de seneste fire år i gennemsnit fået 25 øre pr. kWh. Men der er ikke tale om et kreativt forsøg på at omgå støttereglerne, siger Niels Dupont og tilføjer, at man overhovedet ikke kan bruge det første fastpris-tilbud til at generalisere omkring behovet for statsstøtte.

»Lige nu er markedsprisen høj. Var ordningen lanceret for et halvt år siden, havde tingene set anderledes ud,« siger han.

Tilbuddet om en fast pris, der rækker ud over markedsprisen og de offentlige milliardtilskud, dukker op midt i forhandlingerne om Danmarks energipolitiske fremtid.

Ifølge et fortroligt udkast til en energiaftale, som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af, er et politisk flertal parat til at fordoble støtten til fremtidige vindmøller til 20 øre pr. kWh i forsøget på at øge produktionen af grøn strøm. For elkunderne vil det betyde en årlig ekstraregning på omkring 1,5 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også