Milliarder venter medicoindustrien

Der er milliarder i ordrer at hente på det amerikanske marked for danske virksomheder, som producerer medicinsk udstyr. Mange er allerede på vej.

En række danske virksomheder inden for medicinsk udstyr er ved at rykke ind på det amerikanske marked. De har fået øje på de tendenser, som åbner verdens største sundhedsmarked for dem, og som forventes at øge markedet endnu mere i de nærmeste år.

»Vi holdt for få uger siden et kursus i København, hvor de danske selskaber kunne møde de amerikanske sundhedsmyndigheder. 45 virksomheder inden for medicinsk udstyr tilmeldte sig, og det er rekord,« siger Joakim Steen Mikkelsen.

Han er konsulent ved den danske ambassade i Washington og havde taget flere repræsentanter med fra sundhedsmyndighederne FDA.

De fortalte, hvad der skal til for at blive godkendt i USA, og hvilke muligheder der er.

Joakim Steen Mikkelsen fortalte så samtidig om det samlede amerikanske marked.

Patenter udløber snart
»Flere tendenser gør, at det bliver et stadig meget attraktivt marked. De store medicinkoncerner er ramt af patentudløb på deres store produkter, og derfor er de interesseret i at forlænge »levetiden« af produktet, dvs. forlænge patentbeskyttelsen. De gør de ved bl.a. at ændre den måde, man tager medicinen på. I stedet for en tablet til at spise kan man lave en inhalerbar version af medicinen, og det åbner mulighed for producenterne af medicinsk udstyr. En anden mulighed er at kombinere produkter, f.eks. lave et plaster, hvor der allerede sidder jod eller antiseptisk eller lokalbedøvende stof i gazen,« siger Joakim Steen Mikkelsen.

En af dem, som havde sendt medarbejdere på FDA-kursus for nylig, er medicoselskabet PNN Medical.

»Vi er i gang med de tests på patienter, som skal til for at få en godkendelse hos FDA, for to produkter: stents til at fjerne forsnævringer af urinvejene og balloner til at standse kraftige blødninger hos kvinder i forbindelse med overgangsalderen. Der går nok et par år, før vi kan være klar til markedsføring,« siger Henrik Harboe, medejer af PNN Medical.

Han regner med meget hurtigt at kunne fordoble den nu »tocifrede millionomsætning«, når først godkendelsen er i hus.

Forsikringen betaler
Henrik Harboe begrunder det med, at det i USA er sygeforsikringsselskaber, som betaler regningen, frem for det offentlige, og de er hurtige til at reagere ved selv at opfordre lægerne til at sælge meget af det nye produkt.

»Hvis først et forsikringsselskab vurderer, at et nyt produkt er økonomisk fordelagtigt, har de en tradition for at belønne lægerne, når de ordinerer produktet. Det hjælper jo salget betydeligt,« siger Henrik Harboe.BRANCHENYT
Læs også